Zavirite u unutrašnjost Keopsove piramide (VIDEO)

Visoka 146 metara Keopsova piramida je najveća u Gizi, a zahvaljujući 3D videu BBC-ja dobili smo priliku da virutelno prošetamo kroz čvrste kamene blokove i da otkrijemo skrivene prolaze i prostorije.

Velika ili Keopsova piramida, koja se u antičko doba smatrala jednim od sedam svjetskih čuda, izgrađena je za vrijeme vladavine faraona Keopsa između 2509. i 2483. p.n.e.  

Od ranije je poznato da se u piramidi nalaze tri velike komore, kao niz hodnika i prolaza, od kojih je najpoznatija 47 metara dugačka i osam metara visoka Velika galerija.

Ipak, iako postoje ulazi u piramidu i komore u raznim dijelovima, velik dio unutrašnje strukture bio je neistražen sve dok tim instituta HIP iz Francuske nije prodro u nju metodom koja se bazira na detektovanju miona. Te elementarne čestice nastaju kad se svjetlo izvan Sunčevog sistema, a emituju ga eksplodirajuće zvijezde, blještave nebule i susjedne galaksije, sudare sa atmosferom Zemlje. Te čestice padnu na Zemljinu površinu i prođu kroz njene strukture, uključujući Veliku piramidu.

Zahvaljujući spektakularnom 3D snimku dobili smo priliku da zavirimo u unutrašnjost piramide, kratko prošetamo kroz čvrste kamene blokove i otkrijemo skrivene prolaze i prostorije.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti