Zašto žene trebaju napraviti prvi korak

Perpetuirajući rodne stereotipe, djevojčicama se oduvijek govorilo da budu pristojne, tihe, nenametljive – i uvijek inicijativu prepuste muškoj strani

dominant

Žene danas gotovo ravnopravno sudjeluju u svijetu rada i političkom životu, ali u ljubavnim odnosima i dalje slijede naučene patrijarhalne modele ponašanja. Donosimo vam nekoliko razloga zašto se trebate osnažiti i prva prići svojoj simpatiji.

Žene su od najranije dobi učene da budu submisivne u ljubavnim odnosima. Perpetuirajući rodne stereotipe, djevojčicama se oduvijek govorilo da budu pristojne, tihe, nenametljive – i uvijek inicijativu prepuste muškoj strani jer je prirodno da je ‘jači spol dominantniji’.

Međutim, dekonstruirajući nametnute rodne uloge, djevojke i žene širom svijeta započele su osnaživati same sebe da preuzimaju vodeću ulogu u odnosima.

Feministička savjetnica za ljubavne odnose ohrabruje žene da što češće pozivaju muškarce na izlaske.

“U defanzivi smo jer ne želimo da nas on odbije. Ali ja tražim od žena da prigrle same sebe i osnaže se zauzimajući ravnopravno mjesto u svijetu dejtanja. Žene izazivaju patrijarhat i traže jednakost u brojnim drugim aspektima života, ali čini se da se u ljubavi i dalje ponašaju po zastarjelim obrascima ponašanja”, rekla je dejting savjetnica.

Prema anketi koju je proveo Metro.co.uk, više od pola ispitanica je već pozvalo muškarca na sastanak. Savjetnica smatra kako je u cijelom procesu pozivanja simpatije na sastanak najvažniji osjećaj koji ostaje nakon, bez obzira pristao on izići s vama van ili ne.

Tvrdi kako tako vraćamo balans u muško-ženske odnose, ali i dodaje kako muškarci izuzetno cijene kada žena učini prvi korak. Naime, muškarcima vrlo imponira i mazi im ego ukoliko im prva priđe žena.

Prvi put, kao i u svemu ostalome, može biti zastrašujuće, ali one iskusnije među nama naglašavaju kako s vremenom postane lakše i zabavnije.

“Kao da sam preuzela potpunu kontrolu nad vlastitim životom”, napisala je jedna od anketiranih.

“Umjesto da čekam da me primijeti i učini prvi korak, odlučim biti proaktivna. Muškarci istovremeno priželjkuju snažne žene, ali ih se i boje. I oni se isto tako boje odbijanja pa rijetko i prilaze ženama. U takvom scenariju smo svi usamljeni i sami. Zašto bih zbog nečeg takvog propustila priliku da uživam”, napisala je druga.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti