HIT: Britanska poslanica zaboravila da Jugoslavija više ne postoji!

Konzervativna britanska političarka Nadine Dorries izazvala je burne reakcije javnosti i brojne komentare na društvenim mrežama izjavom da Velikoj Britaniji prijeti veliki talas emigranata iz Jugoslavije. Ona je to izjavila gostujući uživo u emisiji BBC-a.

Govoreći o mehanizmu EU koji omogućava privremeno vraćanje režima viza zapadnobalkanskim zemljama i ograničenju mogućnosti useljavanja Bugara i Rumuna u Veliku Britaniju, političarka je pokazala svoje neznanje iz istorije.

– Za sada se nije dogodio taj talas emigranata, ali mogao bi se desiti sutra ili naredne godine, ne znamo i u tome je problem. Mogao bi nam se dogoditi i talas doseljenika iz Jugoslavije – kazala je Dorries.

Njena izjava naišla je na oštru osudu javnosti, posebno twitteraša.

Nadine Dorries očito ne gleda Eurosong“, našalio se je jedan korisnik, dok je drugi napisao: “Poruka za Nadine Dorries: Jugoslavija je nestala prije nekog vremena. Raspad je uzrokovao nemire. Čini se da si to propustila.”

List Independent pojašnjava kako se Jugoslavija raspala 1990. godine nakon nemira koji su kulminirali ratom te dodaju da su bivšu Jugoslaviju činile današnja BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, Hrvatska i Slovenija.

Inače, Nadine Dorries, poznata i kao “Mad Nad” (Bijesna Nad) bila je suspendovana iz Konzervativne stranke jer je učestvovala u jednom rialitiju 2012.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti