Zašto su drevni vladari Velikog Zimbabvea uvijek nosili maske?

Zimbabve, planinska država u jugoistočnoj Africi, u svojim njedrima krije nezamislivo rudno bogatstvo. Zbog zaliha čistog zlata, u davnoj su istoriji ovdje vođeni krvavi ratovi, a pobjede su, kako to često biva, izvojevali oni najpohlepniji.

Miroljubive Bušmane je negdje početkom 1. vijeka nove ere, na vrhuncu “zlatne groznice”, porobilo ratničko pleme Kalanga. Nesretni ljudi, koji su živjeli od lova i skupljanja plodova, pretvoreni su u roblje te prisiljeni raditi u rudnicima zlata sve dok ne bi svisnuli. Osvajači su, međutim, i sami postali osvojeni. Oko 1000. godine, sa sjevera je prodro narod Šona. Umjesto da unište postojeće društvo, lukavi Šone poštedjeli su vlasnike njiva i rudnika, s tim da su cjelokupnu proizvodnju stavili pod svoju kontrolu.

Tehnički napredni, oko svojih naselja počeli su podizati visoke masivne kamene zidove, dotad neviđene južno od Sahare. Na području u kojem je uobičajeni arhitekronski oblik bila koliba od blata, bilo je to ravno čudu. Podigli su gotovo 150 kamenih gradova, a vladar Šona, s titulom mamba, za prijestolno je mjesto odabrao plodnu dolinu oko koje se dizao stotinu metara visok granitni brijeg. Taj brijeg je predstavljao najznačajnije svetište u zemlji – mambo, naime, nije bio običan vladar, već je smatran osobom koja održava vezu s bogovima.

Na hrbatu brijega, nakon pola vijeka gradnje, podignuta je utvrda od od grubih tesanih granitnih blokova, a u podnožju se razvio pravi kameni grad – Veliki Zimbabve. U jeziku Šona, to znači “Kamene kuće”. Riječ je o svojevrsnoj akropoli: bila je svetište, ali i odbrambeno mjesto. Važnost nalazišta očituje se u činjenici da je država Zimbabve nazvana prema njemu, a ne obrnuto. Veliki Zimbabve, izolovani grad smješten između rijeka Zambezi i Limpopo, vrhunac je doživio između jedanaestog i petnaestog vijeka. Zanimljivo, njegovi vladari, mambe, nisu se smjeli javno pokazivati i uvijek su nosili masku. Objašnjenje je jednostavno – radilo se o bojazni da osoba o kojoj ovisi dobrobit čitavog naroda ne bude izložena bacanju magijskih uroka! Strah se pokazao kao poluga moći.

Naime, mambe su bili toliko vješti u sakrivanju da su njihovi podanici zaključili kako su ovladali moćima nevidljivosti!

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti