Zašto? NASA želi PONOVO da šalje golišave sličice ljudske rase u svemir!

Zvuči nevjerovatno, ali se, čini da je istina da NASA ponovo planira poslati gole sličice ljudske rase u svemir. Svi se iščuđavaju ovoj ideji, no mi ne previše jer znamo da se to već prvi puta dogodilo u 70-im godinama prošlog vijeka.

Cenzura i za vanzemaljce

Ovaj novi prijedlog nosi naziv “Svjetionik u galaksiji” i trebao bi privući pažnju vanzemaljskih civilizacija. Poruka čije se slanje još razmatra sadržavala bi više elemenata poput već poslanih prikaza DNK, Sunčevog sistema, karte Zemlje i sličnog crteža razgolićenih ljudskih tijela. Doduše u prijedlogu se obrazlaže da će to biti nadogradnja na neke ranije poruke, poput one koja je već poslana 1972., a koja je sadržavala između ostalog prikaze muškog i ženskog tijela.

U toj poruci je došlo do cenzurisanja ženskog tijela pa joj se spočitava što nije sadržavala prikaz ženske vulve. Do cenzure je došlo kako se NASA ne bi morala upustiti u sukobe s političkim moćnicima, a koji su mogli dovesti do smanjenja ili izostanka finansiranja ove svemirske agencije. Naučnici objašnjavanju da su do sada slane poruke koje su se referisale više na ljudsku kulturu i njena postignuća jer su se ti sadržaji smatrali ključnim za uspostavu komunikacije.

Znači li to da vanzemaljci nisu tako pametni?

No sada se kreće od malo, čini nam se, prizemnije ideje koja smatra da bi razgolićena i nasmijana ljudska lica uz gola tijela u položaju pozdrava, odnosno mahanja ručicama, trebala donijeti novinu. Astrofizičari vjeruju da će ova poruka možda biti čitljivija i zanimljivija vanzemaljcima jer ako nas zanima kako oni izgledaju vrlo je vjerovatno da i njih zanima kako mi izgledamo. Znači li to da se sada polazi od pretpostavke da vanzemaljci i nisu toliko pametni kako smo do sada mislili? S obzirom na ranije poslane slične poruke, neovisno o njihovoj inteligenciji, nije najjasnije šta se s time želi tačno postići. Koliko smo vidjeli ranije poslanu poruku, ljudska tijela nisu na novoj poruci bitno drugačija, osim što je sada format slanja drugačiji pa u cjelini prikaz ljudskih tijela djeluje kao da je riječ o screenshotu nekakve video igrice.

Slanje s najvećeg radioteleskopa

U cjelini, poruka će se kao i do sada slati u binarnom obliku, kao pretpostavljenom univerzalnom jeziku svih inteligentnijih bića. U pitanju je najjednostavniji matematički oblik komunikacije, sastavljen od nula i jedinica. Ako se postigne konsenzus ona će biti poslana s najvećeg radioteleskopa na svijetu koji se nalazi u jugozapadnoj Kini, u okrugu Pingtung u provinciji Guizhoui.

Povratak Saganovim razmišljanjima

U svemir je do sada poslano vise različitih poruka kako bi se uspostavio kontakt s vanzemaljskim civilizacijama, no bezuspješno. Ranije slanje vrlo slične poruke do sada nije donijelo željene rezultate, pa s obzirom na ono što smo vidjeli, čini nam se, da je novo slanje bezrazložno trošenje resursa. Očito su se astrofizičari ponovno vratili razmišljanjima Carla Sagana koji je svojevremeno napisao:

Čak i ako su vanzemaljci prizemni, kruti i seksualno opsjednuti – ako su ovdje, želim to znati.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti