Misteriozne kamene kugle: Neobično otkriće u 5.500 godina staroj grobnici na Orkneyskim ostrvima

Dvije misteriozne, ispolirane kamene kugle za koje se vjeruje da su stare više od 5.500 godina pronađene su na Orkneyskim ostrvima kod obale Škotske

Kugle su pronađene u grobnici sa više odaja smještenoj na litici na južnom kraju Tresnessa. Kako litica polako klizi u more, arheolozi užurbano rade na ispitivanju neolitskog lokaliteta.

Za sada se ne zna čemu služe lopte, koje su pronalažene i na drugim lokalitetima u Škotskoj, Irskoj i u Britaniji, ali se pretpostavlja da su korištene kao oružje, ceremonijalni predmeti, alat za obradu kože ili kao “magične” kugle za predviđanje budućnosti.

U blizini grobnice, kod utvrde Cata, tim arheologa pronašao je i ostatke neolitskog naselja iz istog perioda, prenosi Daily Mail.

“Ovo je izuzetno uzbudljivo otkriće”, naveo je tim o kuglama prečnika pet centimetara koje su pronađene u odajama grobnice iz ranog neolita, perioda kada se grobnica tek pravila.

Dr Hugo Anderson Whymark, viši kustos na odjeljenju neolitske praistorije u Škotskom nacionalnom muzeju, podsjetio je da je svega 20-ak sličnih kugli ikad pronađeno na Orkneyskim ostrvima, ali da su, za razliku od njih, ove dvije dobro očuvane.

Uz kugle, arheolozi su pronašli ljudske i ostatke životinja, keramiku i brojne kamene predmete ali i kairn (kamenu strukturu koju su napravili ljudi) iz bronzanog doba koja je karakteristična za ove krajeve i služi kao oznaka za grob.

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti