Zašto imamo utisak da su 90-te bile prije 10 godina?

Da li vam se dogodilo da neko spomene pjesmu, film, događaj ili pojavu iz devedesetih godina, i vi shvatite da je od tada prošlo 20, ili čak skoro 30 godina, iako ste nekako sve vrijeme imali osjećaj da je prošlo oko deset? Ako jeste, ne brinite – niste sami. Naročito ako ste milenijalac.

deve

 Stručnjaci smatraju da je naš odnos prema vremenu proporcionalan godinama.

Prema proporcionalnoj teoriji, kako starimo, naš osjećaj sadašnjosti postaje relativno kratak u odnosu na naš životni vijek.

Zamislite, na primjer, dječaka koji slavi peti rođendan. Od njegovog posljednjeg rođendana prošla je godina, što je u tom trenutku petina njegovog života. On je za to vrijeme saznao mnogo stvari o svijetu, i čini mu se da je prošlo mnogo više vremena nego što jeste.

S druge strane, period od godinu dana za 70-godišnjaka će predstavljati sedamdeseti dio njegovog života, a kako je kod njega odavno završen kognitivni razvoj i on već dobro poznaje svijet oko sebe, djelovaće kao da je vrijeme “proletjelo”.

Ipak, ova teorija ne pruža odgovor jer se ispostavilo da nemaju samo milenijalci ovaj problem. Brojna istraživanja pokazala su da isti utisak imaju i starije generacije, čiji su pripadnici u 90-im već bili odrasli.

Korisnici sajta Redit podijelili su svoja iskustva sa “gubljenjem u vremenu”:

“Ranije ste imali ljude koji, eto, vole tu jednu posebnu stvar, danas svi vole sve. Karakteristike i obilježja nekako su počeli da se gube u posljednjih deset godina, jer zbog dostupnosti medija i globalizacije više nisu toliko izraženi. Sjećate se, takođe, kada ste morali da date novac za diskove ili kasete čiji ste sadržaj kasnije konzumirali? Danas je sve dostupno jednim klikom, i niko ništa ne mora da plati. Internet je u globalu počeo da stvara neku vrstu monokulture, mediji su prošli isto, a tu je i hiperprodukcija koja uvijek prati jedinstvenu formulu zbog koje sve liči na sve. Što se tiče sadržaja TV serija, mislim da je danas gori nego ikad”, objasnio je korisnik sandblastedred.

“Mislim da je u pitanju generalan osjećaj, jer sam trenutno u četrdesetim i osjećam se isto. Imam utisak kao da sam između 1990. i 2000. proživio mnogo više stvari nego između 2000. i 2010. Pitajte me da se sjetim nečega iz 1995, i nabrojaću mnogo toga. Pitajte me nešto o 2005. godini, i imaću osjećaj kao da se zaista ništa nije dogodilo”, napisao je MisterBTS.

“Imam potpuno isti osjećaj, dijelom zbog toga što su početkom milenijuma počele da se repriziraju mnoge serije koje sam u 90-im već odgledao, ili su jednostavno nastavili da snimaju nove sezone onih serija koje su već počele. Zatim sam se oko 2005. ili 2006. prebacio na onlajn život i poleo da igram MMO video-igre, što sam nastavio da radim do danas. Verovatno zato imam utisak kao da su 90-e bile juče, a od 2000. pa nadalje vrijeme kao da je stalo”, istakao je domonx.

“Nakon 25. godine svi postajemo bolno svjesni činjenice da se subjektivni osjećaj za vrijeme ne može izraziti brojem. Još pamtim kišu na svom licu iz 2005. i miris trave iz 1995. Ali teško da mogu da se sjetim bilo čega iz 2013”, otkrio je KubrickIsMyCopilot.

“Mislim da bi prvih deset godina u bilo kom drugom vijeku bilo čudno kao i u ovom. Pitam se da li su ljudi koji su živjeli između 1910. i 1920. imali isti problem”, prokomentarisao je Col_Wilson.

“Lako je vama, djeco. Ja i dalje mislim da su prije deset godina bile – sedamdesete”, napisao je korisnik Lots 42.

Izvor: 6yka.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti