Zahvaljujući mini-robotu: Otkrivena drevna peruanska civilizacija

U Peruu, zahvaljujući mini-robotu opremljenom sa dvije kamere, otkrivene su brojne podzemne galerije, glinene posude, kao i podzemne grobnice. 

Arheolozi ističu da je riječ o drevnoj civilizaciji Čavin, koja je živjela u periodu između 1300. i 550. godine prije nove ere.

Drevna civilizacija Čavin

Do sada su otkrivene tri podzemne galerije, a u njima i ljudske grobnice iz perioda civilizacije Čavin, istaklo je Ministarstvo kulture Perua. Riječ je o najznačajnijem arheološkom otkriću koje je povezano sa civilizacijom Čavin.

Ova drevna civilizacija, naziv je dobila po gradu Čavinu de Huantaru, a u pitanju je najznačajnije regionalno otkriće u posljednjih 50 godina.

Narod Čavina izgradio je veličanstvene hramove, bavio se izradom finih tkanina i njegovao je vjersku umjetnost posebnog stila. Oni su prva peruanska civilizacija koja je izrađivala predmete i kipove od plemenitih metala, poput zlata i srebra, pa i od kože.

Prvi su ujedinili priobalno područje Perua s visokim planinskim Andama u zaleđu, čime su Čavini utrli put ostalim peruanskim civilizacijama, poput Inka. U području Anda, nakon pada Čavina, došlo je do razvoja drugih kultura.

U periodu prije Inka, u Peruu su, pored naroda Čavin i Čimu, živjeli i pripadnici naroda Caral i Vari.

Čavin de Huantar je od 1985. godine na popisu svjetske UNESCO-ove kulturne baštine.

Vođa istraživanja, John Rick istakao je da će arheolozi godinama raditi na istraživanju svijeta civilizacije Čavin, o kojoj se jako malo zna. Do sada je istraženo samo 15 odsto arheološkog nalazišta Čavin de Huantar.

Izvor: srednjeskole.edukacija.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti