“Zagor” na velikom ekranu: Pogledajte junaka svog djetinjstva na filmu (VIDEO)

Zagor, junak sa sjekirom i crvenim kostimom sa stiliziranim orlom u žutom krugu na prsima, najistaknutiji je lik italijanske izdavačke kuće Sergio Bonelli a osmislili su ga 1961. godina sam Sergio Bonelli (alias Guido Nolitta) i Gallieno Ferri.

zagor3

Zagor živi sa svojim prijateljem u izmišljenoj šumi Darkwood na američkom divljem zapadu 19. stoljeća u kolibi zaštićenoj živim pijeskom i močvarom. Patrick Wilding, što je pravo Zagorovo ime, sin je oficira američke vojske kojem je roditelje ubila banda Indijanaca plemena Abenaki koju vodi Salomon Kinsky. Mladog Patricka nakon tragedije prihvata filozof lutalica Wandering Fitzi koji ga podučava svim vještinama.

zagor5

Mladi Patrick je razmišljao samo kako se osvetiti indijancima no nakon nekog vremena otkriva da je i njegov otac činio pokolje indijanaca te uviđa da dobro i zlo nije tako lako razlučiti. Tako Patrick postaje Za-gor-te-nay, “Duh sa sjekirom”, ili kraće Zagor, junak spreman stati na stranu potlačenih bez obzira koje su boje. Indijanci od njega stvaraju mit misleći da je Zagor besmrtni duh, a poštuju ga i bijelci koji su upoznali njegove ratničke vještine.

zagor6

Kao klinci smo znali sanjati o tome kako bi bilo da su naši strip junaci stvarne osobe. I nismo bili jedini jer je Zagorova popularnost dovela do toga da se o njemu snimi jedan dugometražni igrani film i to ni više ni manje – turski! Punog naziva “Zagor Kara Bela” film je snimljen 1971. godine. I nije bio loš! Uloženo je u njega dosta – brojni statisti, kostimi, scenografija … Film je zabavan, a pogotovo Zagorov prijatelj Čiko, koji kao da je izašao iz stripa.

zagor4

Ali imamo se i mi čime ponositi jer je snimljen i jedan, da tako kažemo, domaći amaterski film naslovljen sa “ZAGOR – Poglavica Bez Plemena” iz 2005 godine, koji je djelo Novosađanina Svetozara Ljubojevića – Ljube, koji ujedno tumači i glavnu ulogu u ovom 45 minuta dugom filmu. Sem njega u filmu se pojavljuje još petnaestak zaljubljenika kultnog stripa “Zagor”. Svojom fanatičnom energijom i kostimima koje je napravio sam Ljuba, ova grupa entuzijasta je nadomjestila nedostatak profesionalne opreme i sredstava. Pošto je film snimljen u Fruškoj gori a kako su i glumci iz Vojvodine, film nosi vojvođanski pečat, pa je bilo za očekivati da će u Vojvodini biti prihvaćen dosta dobro, što se i dogodilo.

Osim u Italiji Zagor je bio (a i danas je) popularan u Brazilu, Španiji, Turskoj i naravno nekadašnjoj Jugoslaviji. Procjenjuje se da samo u Italiji postoji još 80.000 Zagorovih fanova.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti