ARHEOLOŠKO IZNENAĐENJE: Otkriće 2500 godina starih ostataka ratnice ‘Amazonke’ u Armeniji

Ovi arheološki ostaci rasvjetljavaju teoriju o amazonskim ženama te se postavlja pitanje jesu li drevni Grci inspiraciju za mitologiju pronašli na području današnje Armenije

Stručnjaci Nacionalne akademije za nauku u Armeniji pronašli su ostatke prije nekoliko godina, a rezultati analize dokazuju kulturu ratnika tog prostora, ali i drevnu grčku mitologiju koja spominje žene ratnice. Otkriće 2500 godina starih ostataka ratnice ‘Amazonke’ u Armeniji iznenadilo je istraživače.

Kostur je pronađen u nekropoli Bover, u provinciji Lori, sjeverna Armenija. Pripadala je narodu Uratu, koji su živjeli između 9. i 6. stoljeća prije nove ere. Onima koji su se našli na njihovom putu nije bilo lako jer prema ozljedama na kostima žene, branili su svoj teritorij do smrti.

Procjenjuje se da je bila visoka oko 165 centimetara i da je u vrijeme smrti bila u dvadesetima. Sahranjena je zajedno s keramičkim posudama i nakitom koji datiraju iz ranog armenskog razdoblja (između 8. i 6. vijeka prije nove ere). Uratu je navedeno kao kraljevstvo iz željeznog doba, a narod se tada bavio lovom i trgovinom, a imaju i bogatu ratničku istoriju. 

Tim Nacionalne akademije, predvođen dr. Anahitom Khudaverdyanom, objavio je svoj izvještaj u časopisu International Journal of Osteoarchaeology.

– Ovo je grana arheologije posvećena ljudskim ostacima. Na ostacima žene identifikovan je veliki niz traumatičnih ozljeda koje govore o njezinim aktivnostima, zanimanju i ratnoj praksi – napominje dr. Khudaverdyan. 

Izvještaj spominje grozne detalje oštećenih kostiju kao što su zarobljene metalne strelice u bedrenoj kosti. Ta rana je nastala prije smrti, no izgleda da su joj neke kasnije rane presudile. 

– Kosti lijevog kuka i desna bedrena kost su zarezani, a lijeva potkoljenica ima dubok ubod. Njezina smrt bila je brutalna. Smatra se da je ubodena mačem, dok joj je presudila sjekira dok je ležala na bojištu – rekonstruisali su istraživači.

Ostali dokazi upućuju da je bila ratnica. Procijenili su da su mišići pektorali i deltoidi bili izrazito razvijeni što ukazuje da je bila strijelac. Glutealni mišići su joj bili razvijeni pa se pretpostavlja da se bavila i jahanjem. 

Postoji samo još jedan primjer ratnice na tom području, iako se pretpostavlja da su žene ratovale zajedno s muškarcima naroda Uratu. 

Ovi arheološki ostaci rasvjetljavaju teoriju o amazonskim ženama te se postavlja pitanje jesu li drevni Grci inspiraciju za mitologiju pronašli na području današnje Armenije. Izvori iz antičke grčke ukazuju na postojanje žena ratnica na Kavkazu, između Crnog i Kaspijskog mora. 

Amazonke su legendarne žene s posebnim vještinama i velike ratnice. Ona je najprepoznatljivija u filmskim kreacijama Wonder Woman, čija je pozadina nadahnuta mitologijom. Iako se radi o idealizaciji, očigledno je da lik žene ratnice ima bogatu istoriju.

Neprijatelji naroda Uratu, Skiti takođe su imali žene ratnice. Dvije strane borile su se za teritoriju, a u oba su slučaja žene su igrale veliku ulogu. National Geographic piše da su Amazonke Grci smjestili sjeverno i istočno od Sredozemlja na prostranim stepama Euroazije. Arheolozi su iskopali hiljade grobova ljudi koje su Grci zvali Skiti. Ispada da su se žene borile, lovile, jahale konje te koristile lukove i strijele, baš kao i muškarci. 

Nakit koji je pokopan sa ‘Amazonkom iz Armenije’ ukazuje da je to bila žena s ‘visokim statusom’. 

Ovo najnovije otkriće predstavlja najuvjerljiviji slučaj Amazonke u stvarnom životu, ili barem snažnu inspiraciju za ovaj klasični mit.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti