Zaboravljena palata Jerihona: Ponovo otkriven jedan od najvećih podnih mozaika na svijetu (FOTO)

Zakoračite u islamski dvorac iz doba Omajada

Palestinske vlasti prikazale su u gradu Jerihonu na Zapadnoj obali jedan od najvećih podnih mozaika u svijetu, poslije restauracije koja je trajala godinama.

Nalik na tepih, veliki mozaik prekriva 836 kvadratnih metara u Palati Hišam, islamskom dvorcu iz doba Omajada u osmom vijeku.

Na mozaiku se vide lav koji napada jelena, što simboliše rat i dvije gazele, simbol mira, te cvjetni i geometrijski dizajni.

Palata Hišam bila je zaboravljena godinama, dok nije ponovo otkrivena u 19. vijeku i istraživana tridesetih godina prošlog veka, kada je ispod prašine otkriven mozaik.

Zdanje je ipak ostalo zanemareno do prije pet godina, kada je zatvoreno za posjetioce zbog restauracije koju je finansirao Japan sa 12 miliona dolara.

“U mozaiku je preko pet miliona komadića kamenja iz Palestine u prirodnoj i karakterističnoj boji”, rekao je Salah Tavafša, podsekretar u palestinskom ministarstvu turizma i antikviteta.

On je izrazio nadu da će palata kraj Mrtvog mora, koja prekriva područje od 60 hektara na kome su kupatila i poljoprivredno imanje, privući turiste u Jerihon.

Dinastija Omajada trajala je od 660. do 750. godine.

Izvor: nationalgeographic.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti