TEŠKO JE OSTATI RAVNODUŠAN: 10 fotografija koje su zapanjile svijet

Od scena velike ljudske tragedije do neposredne opasnosti, ove fotografije nikog ne ostavljaju ravnodušnim

1. Posljednji zagrljaj

Ova fotografija prikazuje posljednji zagrljaj para koji je svoj život skončao nakon kolapsa zgrade u Bangladešu, u blizini Dhake. Nakon otkopavanja ruševine u potrazi za preživjelima, spasioci su pronašli ovaj par, a rijetko ko je u tom trenutku uspio zadržati suze.

2. Pad u smrt

Tokom terorističkih napada na SAD 11. septembra, brojni su zarobljeni u Svjetskom trgovačkom centru spas od vatre odlučili potražiti tako da su sami odlučili o načinu na koji će umrijeti. Ova fotografija je ovjekovječila prizor čovjeka koji se bacio sa viših spratova u smrt.

3. Oči djeteta

Fotografija koju je uslikao Raghu Rai nastala je nakon hemijske nesreće u Bhopalu tokom 1984. Raghu je s nastalim fotografijama napravio izložbu kako bi prikupio novac za liječenje preživjelih.

4. Izgladnjeli

Fotografija Kevina Cartera koja je osvojila Pulitzera prikazuje izgladnjelo dijete u Sudanu koje puže do centra u kojem daju hranu. Iza njegovih leđa vreba lešinar, njušeći svoju sljedeću potencijalnu žrtvu.

5. Nestajanje

Još jedna šokantna fotografija gladi ona je Mikea Wellsa, koja prikazuje ruku dječaka iz Ugande koju je pružio misionaru. Ova je slika stalan podsjetnik neimaštine i očaja koji vlada u jednima dijelovima svijeta, dok se u drugima razbacuje s nepotrebnim luksuzom.

6. Posve miran

Monah Thich Quang Duc odlučio se žrtvovati tako da se zapalio, a sve kako bi ukazao na rastuće napetosti između katolika i budista u Vijetnamu. Monah se nije micao i ostao je sasvim miran, čak i dok je njegovo tijelo gorilo.

7. Do kraja vjeran

Pas Leao drugi dan zaredom ne miče se s groba svog preminulog vlasnika, koji je umro u teškim erozijama i urušavanjima tla kraj brazilskog Rio de Janeira 2011.

8. Prijatelji

Vatrogasac daje vodu koali nakon groznih požara na području Victorije u Australiji.

9. Posao vrijedan života

Fotografija prikazuje hirurga nakon 23-satne uspješne operacije transplantacije srca. Njegova asistentica, premorena, spava u uglu prostorije.

10. Nerazdvojni

Fotografija prikazuje grob žene katolkinje kojoj nisu dopustili da bude pokopana s mužem, jer je on protestant. Ipak, porodica je odlučila na neki način “spojiti” njihova vječna počivališta.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti