Za Gestapo je bila poput duha: Nacistima tjerala strah u kosti

Australka Nancy Wake bila je jedna od najtraženijih osoba na listi zloglasnog Gestapa. Za njezinu glavu, odnosno glavu ‘Bijelog miša’, kako su ju nacisti prozvali zbog nemogućnosti hvatanja, ponuđena je nagrada od pet miliona franaka. Nisu uspjeli. Nancy je preživjela rat i doživjela duboku starost. Umrla je prije pet godina, u 99. godini života …

spy1

Hladnokrvno ubijala naciste

Nancy koja je sa samo 16 godina pobjegla od kuće, radila je najprije kao medicinska sestra, a poslije i kao novinarka. Nakon lutanja Evropom živjela je u Marseilleu sa svojim bogatim mužem, Francuzom, kad je Njemačka osvojila Francusku.

Još 1933. je intervjuisala Adolfa Hitlera u Beču te se nakon toga zavjetovala da će se boriti protiv njegovog progona Židova.

Čim su Nijemci ušli u Francusku odmah se aktivirala u Pokretu otpora, kao saboterka i špijunka, sakrivajući i krijumčareći muškarce iz Francuske, prevozeći namirnice i falsifikovane dokumente, uspostavljajući rute za bijeg i sabotirajući njemačku infrastrukturu.

Kad je 1943. pobjegla u Veliku Britaniju priključila se britanskoj obavještajnoj službi. Tamo je prošla obuku pa je vraćena na Francusku kao službena špijunka. Sjajna revolverašica, hrabra i izdržljiva, nikad nije imala problem s pucanjem i ubijanjem nacista. Hladnokrvno ih je ubijala kao što je bez razmišljanja zajedno s francuskim gerilcima u zrak dizala zgrade. Padobranom se spuštala u provincijska mjesta gdje je organizovala raspodjelu oružja i potrepština, vodila gerilske napade i sabotaže.

spy2

Uvijek besprijekorno dotjerana

Golim rukama ubila je jednog SS-ovca kako bi ga spriječila da uključi alarm i pozove pomoć, a jednom je u u bijegu od nacista biciklom prešla, prolazeći cijeli niz okupiranih područja, gotovo 800 kilometara.

– Ona je najženstvenija žena koju poznajem, do trenutka kad počne tučnjava. Tada postaje kao pet muškaraca – opisao ju je jednom prilikom kolega. No iako u stalnom bijegu obavljajući najteže zadatke nikad nije zanemarivala svoj izgled. Frizura, šminka, elegantna odjeća i visoke potpetice uvijek su krasile glamuroznu i lijepu Nancy.

Dio uspjeha špijunke “Bijeli miš” ležao je u njenom zanosnom izgledu, rekao je njezin biograf Peter Fitzsimons te kazao da su nacisti “tragali za nekim ko je bio poput njih, agresivan, naoružan, a ona se u to jednostavno nije uklapala”.

Za svoje zasluge, dobila je najveće francusko vojno odlikovanje – Legiju časti, kao i tri “ratna krsta” i medalju Pokreta otpora. Amerikanci su joj dodijelili Medalju slobode, a Britanci Georgovu medalju. Odlikovana je i u Australiji.

– Ubila sam mnogo nacista, i jedino mi je žao što ih nisam ubila još više –  kazala je jednom prilikom.

spy3

Po vlastitoj želji njezin pepeo je rasut u Montluçonu u središnjoj Francuskoj gdje je 1944. godine predvodila napad na lokalni štab Gestapoa.

Muža joj ubio Gestapo

Iako je kraj rata dočekala živa, zdrava i s brojnim odlikovanjima njezin suprug, bogati francuski industrijalac Henri Edmund Fiocce nije preživio. Gestapo ga je mučio i na kraju ubio jer nije htio odati boravište svoje žene. Za njegovu tragičnu smrt  doznala je tek nakon završetka rata. Poslije se udala za britanskog pilota Johna Forwarda s s kojim je u braku bila 30 godina, sve do njegove smrti 1997. godine.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti