Belgijanac na biciklu prešao pola Evrope da zaprosi curu!

Romantično putovanje trajalo je devet dana, tokom kojih je ovaj mladić proputovao 1850 km, kroz Belgiju, Luksemburg, Francusku, Njemačku, Lihtenštajn, Italiju, Sloveniju i Hrvatsku.

Na prevoju Stelvio u talijanskim Alpama vozio sam 25 kilometara serpentinama uzbrdo, da bi s temperature od 32 stepena Celzijevih došao do 1800 metara visokog prevoja gdje je temperatura bila ispod nule, ispričao je Thomas Moens (26).

Belgijanac je iz belgijskog Tienena u hrvatsku Rogoznicu doputovao biciklom kako bi zaprosio Hrvaticu Ninu Ercegović (26).

belg1

– Bilo je tu raznih zgoda i nezgoda, ali vrijedilo je. Ne žalim se – zaključuje. U Rogoznicu je stigao umoran, ali tu je i tako došao provesti odmor. Nina ga je dočekala na tamošnjem mostu, gdje ju je i zaprosio.

– Bila sam zabrinuta tokom devetodnevnog čekanja, ali sve sam brige zaboravila kad sam ga konačno dočekala – kaže Nina. Thomas i inače svaki dan vozi bicikl, po sto kilometara od kuće u Tienenu do ureda u Bruxellesu i natrag, ali ovo je bio put koji ga je doista iscrpio.

belg3

U tih devet dana izgubio je cijelih pet kilograma.

– Do Hrvatske je bilo još kako-tako. No kraj Rijeke su započele gužve. Nema staza za bicikle, a vozači, posebno oni kamiona i autobusa, ponašaju se kao da biciklisti ne postoje. Pretiču svakako, i u samim krivinama, eventualno zatrube … – govori Thomas.

belg4

U Belgiji, za razliku od Hrvatske, autoput ima posebnu traku za bicikliste i ljudi se na razne načine potiču da koriste ovo prevozno sredstvo. Thomasova je plata 250 eura veća od plate službenika koji na posao dolaze nekim drugim prevoznim sredstvom.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti