Vozači u Banjoj Luci pronašli način kako izbjegavati policiju

Banjalučki vozači, kako bi izbjegli plaćanje kazni i “bliske” susrete sa saobraćajnom policijom, organizovali su se u grupe i putem aplikacija i društvenih mreža jedni druge upozoravaju na patrole širom grada.

“Mali hladni rat” na ovom polju vodi se već nekoliko mjeseci, kada su vozači na Viber aplikaciji napravili grupu “Policija zaustavlja BL”, a u kojoj se trenutno nalazi 200 ljudi, što je i maksimalan broj.

“Pravila su za sve ista. Kada neko primijeti patrolu, javlja ostalima u grupi. Najbitnije je da navede na kojoj lokaciji je policija, koliko ima saobraćajaca i kakva je kontrola u pitanju. Ukoliko je moguće da pošalje sliku, još bolje, ali nije obavezno”, ispričao nam je jedan od vozača i članova grupe koji zbog osjetljivosti teme nije želio da mu navodimo ime.

Prema njegovim riječima, neozbiljni vozači koji, primjera radi, dojavljuju za ležeće policajce na putu, budu automatski isključeni iz grupe. Smatra da policija treba da djeluje preventivno, a ne represivno.

“Na primjer, ukoliko sakriju radar, to ne doprinosi povećanju bezbjednosti već punjenju budžeta. Ovako, kada znam da je tu radar, usporit ću i voziti s velikim oprezom tako će taj dio puta biti bezbjedan za sve”, zaključio je naš sagovornik.

Inače, uvidom u grupu i ono što vozači dojavljuju vidi se da saobraćajna policija pokriva cijelo područje grada, ali nekoliko lokacija posebno se ističe sa veoma čestim kontrolama. To su proširenje kod auto-salona “Kramar” u Lazarevu, kod restorana “Sirano” na Laušu, u blizini Kliničkog centra na putu prema Petrićevcu te stajalište u blizini “Medicinske elektronike”.

I putem Facebooka moguće je pratiti kretanje policije u Banjoj Luci, a stranicu “Policija zaustavlja” lajkovalo je više od 10.000 ljudi.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS kažu kako nemaju ništa protiv ovakvih ili sličnih aktivnosti sve dok su one u skladu sa zakonom. Čak kažu kako one doprinose opreznijoj vožnji vozača i poboljšanju stanja bezbjednosti u saobraćaju.

“Činjenica je da se vozači pridržavaju ograničenja brzine kretanja vozila kad su upozoreni da je policija u blizini. Tada vežu bezbjednosni pojas, ne koriste mobilne telefone i slično, čega bi trebalo da se pridržavaju cijelo vrijeme vožnje”, rekli su u MUP-u RS.

Izvor: fokus.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti