VODEĆI NAUČNIK OTKRIVA: Broj prirodnih katastrofa je u porastu, jer je planeta prešla “TAČKU BEZ POVRATKA”

“Porast broja razarajućih prirodnih katastrofa je na putu, jer je planeta prešla tačku bez povratka”, navodi vodeći američki naučnik.

Istočnom obalom SAD hara ledeni talas, dok se drugom stranom države šire šumski požari.

Dr Guy R. McPherson, profesor prirodnih resursa, ekologije i evolucionarne biologije na Univerzitetu u Arizoni, kaže da će stopa klimatskih promjena prevazići ljudske sposobnosti prilagođavanja, što će imati razarajuće posljedice: “Ovo su simptomi vremena, a situacija će se pogoršati u narednih nekoliko godina.”

U narednih osam godina, kako on dodaje, vjerovatno će planeta biti toplija nego što je ikad bila u toku protekle dvije milijarde godina.

To će takođe dovesti do porasta nivoa mora, jer će led sa polova nastaviti da se topi, stavljajući one koji žive u priobalnim gradovima, u veliku opasnost.

Sve ovo će doprinijeti problemu snabdjevanja hranom, naročito zbog činjenice da se svjetska populacija konstantno povećava; predviđa se da će do 2050. godine na Zemlji biti 9,8 milijardi ljudi.

Dr McPherson je dodao: “Najskoriji nepredviđeni uragani, zemljotresi i požari koje smo vidjeli prethodnih godina su primjeri ogromnih promjena u našem klimatskom sistemu. Ove globalne katastrofe prijete energetskim sistemima, infrastrukturi i zalihama hrane. Ušli smo u doba eksponencijalne klimatske nepogode sa tačkama bez povratka i neraskidivim krugovima koji nas guraju preko ivice, dok vlada i institucije za istraživanje klimatskih uslova odbijaju da prihvate ozbiljnost situacije.”

Stopa ovih promjena će nastaviti da prevazilazi sposobnost ljudi i drugih bića da se prilagode.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti