Visok krvni pritisak: 6 namirnica koje samo mogu da pogoršaju stvari

Ovo nikako ne smijete da jedete ako imate hipertenziju

pritisak

Visok krvni pritisak je često oboljenje i kada ga imate morate na strogu dijetu, a ovih šest namirnica nikako ne smijete da jedete. Loša ishrana može samo da pogorša vaše već loše zdravstveno stanje.

Svaka treća osoba u svijetu pati od visokog krvnog pritiska.

Ovo stanje dovodi organizam u posebnu poziciju stresa koja može čak i neželjeno da se završi. Zbog toga je važno da pritisak držite pod kontrolom.

Da biste to učinili ovih šest namirnica morate u potpunosti da izbacite iz ishrane.

Grah

Konzervirani grah je pun natrijuma koji povećava krvni pritisak. Ukoliko kupujete ovako zapakovan grah, obavezno ga operite pod mlazom hladne vode ako ne želite da naudite sebi.

Isto važi i za svjež grah i ostale mahunarke. Najbolje bi bilo da ih prije konzumiranja ostavite da malo odstoje u vodi.

Sos

Ovo uključuje čak i kečap i majonez. Oni sadrže kombinaciju soli i šećera, a to je pogubno za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska.

Kada pravite domaće sosove izbjegavajte kombinovanje soli i šećera, ali nemojte pretjerivati ni sa začinima.

Alkohol

Iako se male količine alkohola vezuju za umanjenje rizika od oboljenja srca, upotreba ovih pića proširuje krvne sudove i može da bude pogubna za osobe koje se bore sa hipertenzijom.

Takođe, alkohol dovodi do dehidracije i gojaznosti, što oboje povećava krvni pritisak.

Neoljušten krompir

Ovakav krompir je prepun soli i kad je svjež. Dokazano je da so povećava krvni pritisak.

Ukoliko baš volite ovakav krompir, preporuka je da ga ne solite dodatno, a bilo bi poželjno da ga prije pripreme dobro operete.

Grejpfrut

Iako je uvreženo mišljenje da je voće jako dobro za zdravlje organizma, to nije uvijek slučaj. Grejpfrut je povezan sa povećanjem krvnog pritiska, pa se ljudima koji pate od ove bolesti savjetuje da ga izbjegavaju.

Naime, ovo voće ima neželjenu reakciju ako se konzumira istovremeno sa mnogim lijekovima, pa i onim za sniženje pritiska.

Keks

Iako se misli da je keks prepun šećera, on može da sadrži i dodatne količine soli. Već smo napomenuli da je ova kombinacija ubistvena za ljude koji pate od hipertenzije.

Kada kupujete keks, važno je da gledate sastav i da birate onaj sa manjom količinom šećera i soli.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti