VELIKI ZIMBABWE: Tvrđava od gigantskih granitnih blokova je najveća struktura od kamena u Africi

Prema legendi, na ovom mjestu bilo je igralište divova, a kada ga jednom posjetite, biće vam jasno i zašto

Veliki Zimbabwe, tvrđava od gigantskih granitnih blokova, u neobičnom obliku, trpila je vijekove kiša i vjetrova. Nju je sagradio najbrojniji narod Zimbabwea – Šona – nekada poznat i kao Bantu, koji čini tri četvrtine današnje populacije.

Šona narod prvi put je naselio ovu regiju prije više od 1.000 godina i rastao u plodnoj savani. Kao kruna njihovog napretka, nastao je Veliki Zimbabwe, prijestonica i trgovački centar kog je na vrhuncu moći između 11. i 15. vijeka naseljavalo 18.000 ljudi, uglavnom zahvaljujući rudnicima zlata.

Smještene oko 30 kilometara od modernog grada Masvingo, ruševine Velikog Zimbabwea predstavljaju dio najimpresivnijih drevnih građevina Afrike.

UNESCO ih je uvrstio u listu svjetskog naslijeđa 1986. a prema toj organizaciji, metod gradnje ove prijestonice je jedinstven na kontinentu. Naime, iako postoje arhitektonski slični radovi i u drugim dijelovima Afrike, nijedan nema tako impozantnu veličinu.

Prva stvar koju posjetioci mogu primijetiti u Velikom Zimbabweu je izuzetna vještina njegovih graditelja. Oni su gradili “suhe” kamene zidove od prirodnih blokova.

Zidovi čine pravi lavirint uskih prolaza i hodnika koji se prostiru na površini od 800 hektara i mogu biti podijeljeni u tri osnovne arhitektonske zone.

Kompleks na brdu smatra se kraljevskom rezidencijom, dok su u dijelu u dolini živjeli njegovi podanici.

Najimpresivniji je Veliki zid, spektakularni kružni spomenik napravljen od sječenih granitnih blokova. Spoljni zid dugačak je 250, a visok u najvišem dijelu 11 metara, što ga čini najvećom pretkolonijalnom strukturom u Africi južno od Sahare.

Iako je trgovina bila ključna za prosperitet ove zajednice, religijski život bio je takođe veoma bogat. Napušten je oko 1450. ali njegov kulturni i istorijski značaj nije umanjen u narednim vijekovima.

Zapravo, Veliki Zimbabwe postao je tako važan dio nacionalnog identiteta njegovih stanovnika, da je sama država ponijela njegov naziv. Inače, reč “zimbabwe” znači “velika kuća od kamena”.

Izvor: svettajni.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti