VELIKA KRAĐA: Ukraden nakit koji je kraljica Meri od Škotske nosila prilikom pogubljenja

Portparol dvorca Arundel je rekao da su ukradene stvari od “neprocjenjive istorijske vrijednosti”.

U petak uveče, 21. maja, iz zamka Arundel je ukraden vrijedan nakit – set zlatnih brojanica koje je nosila kraljica Meri od Škotske prilikom pogubljenja 1587. godine, kao i zlatni i srebrni predmeti u vrijednosti od milion funti.

Pogubljenje kraljice Meri od Škotske

Od kako je zvanično postala kraljica sa samo devet mjeseci, nakon smrti njenog oca Džejmsa V kralja Škotske, život joj je ispunjen intrigama.

Bila je udata za francuskog kralja Fransoa II i do 1560. godine je živjela u Francuskoj. Kada je Fransoa II preminuo, Marija se vratila u svoju zemlju i preuzela vlast.

Međutim, nakon porodičnog skandala i njene treće udaje za Džejmsa Hepberna, grofa od Botvela, kog narod nije podržavao, bila je prinuđena da abdicira u korist sina Džejmsa i pobjegne u Englesku gdje su je takođe čekale zavrzlame izazvane komplikovanim porodičnim odnosima i borbom za prijesto. Marija je imala podršku engleskih katolika da preuzme tron, na koji je imala pravo, zbog čega je svojoj rođaki Elizabeti I predstavljala prijetnju.

Kraljica Elizabeta I nije imala nasljednike, a Meri je imala pravo na englesku krunu, međutim – bila je katolkinja (Elizabetin otac, Henri VIII, protestant, je u svom testamentu zabranio Stjuartima nasljeđivanje engleske krune) iz tog razloga Elizabeta I zatvarala je Meri po različitim zamkovima centralne Engleske više od osamnaest godina.

Meri je 1586. godine uhapšena pod sumnjom da je učestvovala u Babingtonovoj zavjeri. Sud ju je proglasio krivom i osudio je na smrt, odsjecanjem glave. Pogubljenje je izvršeno februara 1587. godine.

Krađa nakita koji je nosila za vrijeme pogubljenja

Artefakti su odnijeti iz zamka a policija je utvrdila da su lopovi ušli kroz prozor i razbili stakleni ormar da bi uzeli predmete.

Portparol dvorca Arundel je rekao da su ukradene stvari od “neprocjenjive istorijske vrijednosti”.

Ukradeni predmeti imaju značajnu novčanu vrijednost, ali kao jedinstveni predmeti iz kolekcije vojvode od Norfolka, imaju neizmjerno veću i neprocjenjivu istorijsku važnost, izjavio je portparol zamka.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti