UPOZORENJE GRAĐANIMA: Iz prodaje se povlače ove bombone, NI SLUČAJNO IH NE DAJITE DJECI!

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine obavijestila je u ponedjeljak potrošače da se zbog previsokog sadržaja boje E 104 (Kvinolin žuta) i nedeklarisane boje E 102 (Tartrazin) s tržišta povlače bomboni “Kiss me”.

bombon1

Agencija obavještava potrošače o povlačenju proizvoda Kiss me – obojeni topivi bomboni s okusom limuna, maline i crne ribizle iz Poljske, proizvođača Z.P.C. “NORD” Sp. z o .o., Gościsława 1, 71-706 Szczecin, Poland, s rokom trajanja do 30.3.2020. godine zbog uticaja na ljudsko zdravlje.

U spomenutom proizvodu nalazi se previsok sadržaj boje E 104 (Kvinolin žuta) i nedeklarisane boje E 102 (Tartrazin), s analitičkim rezultatom 44,6 mg/kg – ppm, a najveće dopuštene količine su 30 mg/kg – ppm, navodi se u saopštenju Agencije.

bombon2

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) obaviještena da se Bosna i Hercegovina nalazi među zemljama u koje je distribuiran navedeni proizvod koji ne odgovara propisima o prehrambenim aditivima i pružanju obaviještenja potrošačima o hrani, saopšteno je iz te agencije.

Sve raspoložive informacije potrebne za utvrđivanje sljedivosti proizvoda Agencija je dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima.

Izvor: novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti