Misterija noćnog prolaznika

U vrelim ljetnjim noćima, Irina često nije mogla dugo da zaspi. U takvim momentima, odlazila bi na balkon, jer je tamo bilo malo svježije.

Djevojka je voljela da stoji, naslonjena na ogradu, izlažući lice svježem noćnom povjetarcu. Zvjezdano nebo iznad i pusta ulica ispod nje budili su u njoj nevjerovatan mir i spokoj.

Nakon toga bi se vraćala u krevet i brzo zaspala. Međutim, nakon jednog čudnog incidenta, Irina više nikada nije boravila na balkonu.

Te noći, djevojka je, kao i obično, izašla na balkon na svjež vazduh. Bilo je već dva sata iza ponoći, ali san joj i dalje nije dolazio na oči.

Njenu pažnju privukao je usamljeni prolaznik, koji je lutao noćnom ulicom, uz trotoar. Svjetiljke su bacake dovoljno jako svjetlo da je mogla jasno da vidi osobu koja je prolazila pored njene kuće.

Čovjek je nosio svečano odijelo koje je dobro pristajalo njegovoj vitkoj figuri. Hodao je oborene glave, kao da pokušava da nađe nešto pod nogama.

Ali Irinu uopšte nije iznenadilo to, koliko činjenica da čudni prolaznik uopšte nije bacao sjenku! Dobro je protrljala oči, pokušavajući da otkloni bilo kakav znak pospanosti, ali sjenka se, suprotno zakonima fizike, nije pojavljivala.

Djevojka je nastavila da gleda tajanstvenog prolaznika raširenih očiju, razmišljajući o tome šta bi ta njegova nevjerovatna osobina mogla da znači, kada je prolaznik iznenada podigao glavu, kao da osjetio njen pogled na sebi.

Pogledao je direktno u Irinu koja je stajala na balkonu, od čega je zadrhtala i pobjegla nazad u sobu. U glavu joj se urezalo njegovo lice – sredovječno, tužno i umorno sa velikim svijetlim očima.

Dok je odlazila u krevet, djevojka je nastavila da misli na čovjeka koji usamljen noću luta ulicom. Pomislila je da i on pati od nesanice, pa izlazi u šetnju u tako kasnim satima, iako se svečano odjelo nekako nije uklapalo u takvu teoriju.

Ujutro je Irina već zaboravila na čudnog prolaznika. Tokom doručka, roditelji su gledali vijesti, novinari su izvještavali o nedavnim događajima.

Djevojku takve vijesti nisu posebno zanimale i jedva je gledala u ekran. Odjednom je u kadru ugledala poznato lice starijeg čovjeka blistavih očiju – bio je to noćni prolaznik. Na vijestima su javili da je riječ o poznatom gradskom advokatu koji je ubijen u svom stanu prethodne noći.

Ulica, u kojoj je živio ubijeni advokat, ukrštala se sa Irinom, nedaleko od njene kuće. Ali ispostavilo se da je djevojka ugledala čovjeka ispod svog balkona, nekoliko sati nakon što je on ubijen. Kroz tijelo joj je prošla jeza. Pomislila je – valjda je to bio razlog izostanka njegove sjenke.

Irinina želja da noću izlazi na balkon je od tada – nestala.

Izvor: webtribune.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti