Upoznajte PIZZLY-ja: Klimatske promjene dovele do stvaranja nove životinjske vrste, na Aljasci se POLARNI MEDVJED UKRSTIO SA GRIZLIJEM

Kretanje grizlija prema sjeveru i selidba polarnih medvjeda prema jugu u potrazi za hranom doprinijelo je stvaranju nove vrste

Zbog klimatskih promjena polarni medvjedi izumiru, ali globalno zagrijavanje dovelo je do stvaranja nove životinjske vrste, medvjeda pizzly, koja će nastaviti da nosi gene ove vrste na ivici izumiranja.

Naime, s obzirom na to da se led na Antarktiku otapa, polarni medvjedi se sve više povlače na kopno u potrazi za hranom. Oni se pare s grizlijima koji putuju prema Aljaski, navodi za Daily Mail paleontolog Larisa DeSantis.

Ova nova vrsta medvjeda je mnogo otpornija na klimatske promjene i lakše se prilagođava, objašnjava DeSantis koja za izumiranje polarnih medvjeda krivi njihovu specifičnu ishranu.

Naime oni se uglavnom hrane fokama i to njihovim iznutricama, kožom i salom, a s obzirom na otapanje lednika, medvjedima je onemogućen lov.

DeSantis i njen tim usporedili su čeljust polarnog medvjeda s grizlijevom, koji je ipak pokazao sposobnost da se prilagodi na toplije vreme.

– Polarni medvjed i grizli dijelili su pretka prije 500.000 do 600.000 godina. Sada su umnjaci polarnog medveda manji nego grizlijevi, ali zato su im očnjaci veći. To je zbog toga što se uglavnom hrane salom. Isto tako, polarni medvjedi imaju duže lobanje prilagođene za lov na foke – ističe DeSantis.

Ipak, upravo to im onemogućuje da se prilagode novoj ishrani, s obzirom na to da im je teško da jedu tvrdu hranu.

Promjena terena uzrokovana globalnim zagrijavanjem takođe znači da grizliji mogu stići dalje na sjever i boriti se s polarnim medvjedima za bilo kakvu dostupnu hranu.

Kako god, kretanje grizlija prema sjeveru i selidba polarnih medvjeda prema jugu doprinijelo je stvaranju nove vrste – pizzly medvjeda – rijetke hibridne vrste koja je prvi put u divljini primjećena još 2006. godine.

Nova vrsta ima uglavnom bijelo krzno sa smeđim tonom i njušku koja je kombinacija oba medvjeda.

Izvor: urbancube.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti