Unutrašnjost groba kralja Djosera: Pogled u drevnu grobnicu najpoznatijeg faraona Treće dinastije (FOTO)

Grobnica faraona Djosera je uglavnom pod zemljom i uključuje lavirint hodnika ukrašenih pločicama i hijeroglifskim rezbarijama

Egipatsko Ministarstvo za turizam i antikvitete je 14. septembra otvorilo za posjete južnu grobnicu faraona Djosera, zajedno sa čuvenom stepenastom piramidom i drugim spomenicima, koji su dio kompleksa Saqqara.

Grobnica, otkrivena 1928. godine, izgrađena je između 2667. i 2648. godine prije nove ere. Grobnica je uglavnom pod zemljom i uključuje lavirint hodnika ukrašenih pločicama i hijeroglifskim rezbarijama. Brojne kobre koje ukrašavaju fasadu simbolizovale su zaštitu i moć.

Na dubini od oko 30 metara granaju se hodnici sa “lažnim” vratima i bar-reljefima koji prikazuju faraona u svečanim trenucima njegovog života. Centralno grobno okno sadrži masivni sarkofag obložen granitom iz treće egipatske dinastije, ali je sam faraon sahranjen u stepenastoj piramidi.

Kada je riječ o južnoj grobnici stručnjaci i dalje raspravljaju. Prema jednoj verziji, mogla je biti izgrađena za faraonovu suprugu dok drugi istoričari misle da je planirano da se ovdje postave Djoserovi mumificirani unutrašnji organi. Međutim, najpriznatija teorija je ona francuskog egiptologa Jean-Philippe Lauera, koji je 70 godina proučavao i učestvovao u restauraciji kompleksa u Saqqari. On vjeruje da je južna grobnica bila mjesto simboličnog sahranjivanja duše faraona.

Restauracija, koja je počela 2006. godine, prvenstveno je imala za cilj jačanje strukture. A pored toga, obnovljeni su detalji dekoracije, a postavljeno je i osvjetljenje.

Osim južne grobnice, plato Saqqara sadrži stotine grobnica drevnih zvaničnika i drugih spomenika koji datiraju od Prve dinastije (2920–2770. godine prije nove ere) do koptskog perioda (395–642).

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti