ULFBERTH: Vikinški mač napravljen znanjem iz budućnosti?

Čistoća mačeva napravljenih između 800. i 1000 g. šokirala je arheologe, a za to ne postoji logično objašnjenje

Vikinški mač nazvan Ulfberht izrađen je od metala toliko čistog da današnjim naučnicima naprosto nije jasno kako je tako nešto uopšte moglo biti napravljeno u to doba. Naime, do sada je pronađeno oko 170 primjeraka Ulfberhtova, koji su nastali u razdoblju od 800. do 1000. godine nove ere, a tehnologija potrebna za njegov enigmatski metalurški sastav ljudima je bila nepoznata sve do industrijske revolucije.

Kako su Vikinzi znali tehnologiju budućnosti?

U procesu kovanja željeza, ruda se mora zagrijati do 1650 stepeni Celzijusa kako bi postala tekuća, omogućujući kovaču uklanjanje nečistoća. Takođe, u rudu se dodaje karbon da bi krhko željezo postalo jače i otpornije. Srednjovjekovna tehnologija nije omogućavala da se željezo zagrijava do te temperature.

No, Ulfberht gotovo da nema nečistoća, a sadržaj karbona je čak trostruko veći nego kod drugih mačeva tog doba – po čemu se on nalazi 1000 godina ispred svog vremena. Opšte je prihvaćeno kako su peći izumljene za vrijeme industrijske revolucije bili prvi alati za grijanje željeza u ovoj mjeri.

Moguća veza s Istokom

Kovači širom Azije su proizvodili najbolje mačeve u istoriji, od kojih je jedan od primjera čelik iz Damaska, koji je po hemijskom sastavu sličan Ulfbreht mačevima. Mnogi artefakti koji vode porijeklo iz Azije, Indije i drugih istočnih dijelova svijeta su pronađeni u modernoj Skandinaviji. Stručnjaci vjeruju da željezo upotrijebljeno u Ulfbreht mačevima zapravo potiče iz modernog Irana. Istraživači ukazuju na to da su Vikinzi došli do materijala preko trgovaca, razmjenjujući skandinavska dobra kao što je recimo krzno.

I danas bi ga bilo teško proizvesti

Ugledni savremeni kovač za kog kažu kako je među rijetkima koji bi i danas bili u stanju izraditi mač poput Ulfberhta, Richard Furrer, objasnio je kako bi to bio izuzetno komplikovan postupak.

– Iskreno, to bi bilo nešto najteže za napraviti, čak i meni. Zaista, mislim da su ljudi koji su ga proizvodili prije 1200 godina bili čarobnjaci ili naprosto imali natprirodne moći. Nevjerovatno je koliko se taj mač može savijati bez pucanja, a opet biti tako čvrst – istaknuo je.

Raširen po Evropi

Mač su na starom kontinentu koristile brojne nacije, no njegovo se porijeklo definitivno pripisuje Vikinzima, a koristila ga je samo nekolicina povlaštenih, odličnih ratnika.

Zašto mačevi ove vrste imaju natpis Ulfberht ( (+VLFBERHT+) je još uvijek zagonetka, budući da se taj naziv ne pojavljuje u pisanim tekstovima iz tog doba.

Moguće je da je to ime mjesta u kojem su mačevi proizvedeni ili ime dodano kako bi se mogla dokazati autentičnost, a činjenica da su se mačevi pojavljivali u razdoblju od preko 200 godina ukazuje na to da njih nije proizvodio samo jedan kovač. Istraživači vjeruju da je Ulfbreht u stvari franačko ime.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti