U krateru meteora: Njemački gradić koji leži na 72.000 tona dijamanata (FOTO & VIDEO)

Nördlingen je naizgled poput svih drugih bajkovitih gradova u njemačkoj saveznoj državi Bavarska, međutim ono što se krije u njegovim zgradama i temeljima, moglo bi da ga učini jednim od najljepših mjesta na Zemlji.

Dijamanti, kojih ima po cijelom Nördlingenu, su se formirali prije otprilike 15 miliona godina, kada je asteroid koji je putovao brzinom oko 25 kilometara u sekundi pogodio Zemlju. Geolozi procjenjuju da je svemirska stijena bila široka oko jedan kilometar (iste veličine kao današnji Nördlingen) i da je bila teška blizu 3 milijardi tona.

Meteor je prilikom pada udario u naslage grafita i stvorio oko 72.000 tona sitnih dijamanata koji su korišteni prilikom izgradnje Nördlingena. Tokom 9. vijeka na tom mjestu nastao je ovaj gradić.

Naime, kada su doseljenici došli nakon nekoliko miliona godina na mjesto gdje je meteor udario, nisu znali da svoje kuće grade na zemljištu sa najvećom koncentracijom dijamanata na svijetu. Mještani su godinama mislili da je krater vulkanskog porijekla.

Međutim, šezdesetih godina prošlog vijeka cijela istorija njihovog mjesta dobila je novi tok.

Naime, u gradić su stigla dva američka geologa, Eugene Shoemaker i Edward Chao, koji su nakon sprovedenih istraživanja došli do zaključka da grad ne leži na krateru vulkana, već u krateru asteroida prečnika 25 kilometara.

Objasnili su i misteriju svjetlucavog kamenja. Na mjestu udara meteora formirala se posebna vrsta kamena – suevit, koji usljed sabijanja već postojećih granitnih blokova sadrži i minijaturne dijamante. Široki su samo 0,2 milimetra i jedva su vidljivi golim okom, a sve kuće u mjestu izgrađene su od suevita. 

Danas stanovnici Nördlingena znaju da žive na tonama dijamanata, ali ne žele da sruše svoj grad kako bi se obogatili. Ipak, pronašli su različite načine da profitiraju od svoje neobične slave. Turisti iz cijelog svijeta dolaze da obiđu svjetlucavu arhitektutu, kao i Rieskrater muzej.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti