TVRDNJE ISTORIČARA: Slobo i Mira pokrali Titove dragocjenosti iz vile na Dedinju?

Činjenica je da se najvećem broju Titovih vrijednih poklona gubi svaki trag nakon useljenja Miloševića

Državna vila Mir na Dedinju u koju se trebao useliti Tito, ali to nije doživio, i nekoliko zgrada u njenom kompleksu bili su puni vrijednih umjetnina i eksponata, kojima se izgubio svaki trag od 1999. godine kada se u tu vilu uselio bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević sa suprugom Mirjanom Marković. Ni danas se ne zna šta se dogodilo s blagom, koje ima neprocjenjivu vrijednost, a istoričari u Srbiji sumnjaju da su blago ukrali Milošević i supruga. 

Živko Brković, istoričar umjetnosti ističe da se Milošević uselio u ‘zaštićeni prostor’ u Užičkoj ulici u Beogradu, koji je tada pripadao Memorijalnom centru “Josip Broz Tito” i da je zbog toga bio pun rijetkih eksponata, među kojima su i eksponati koji datiraju još iz antičkog doba. Tamo su se nalazile izuzetno vrijedne skulpture, oružje i nakit, slike nekih od najpoznatijih slikara ….

Van kontrole

“Neke od tih stvari nemaju cijenu. Činjenica je da se najvećem broju toga gubi trag nakon što se tamo uselio Milošević. Među imovinom je bila korintska kaciga iz 7. vijeka prije nove ere, koju je Tito dobio na poklon od grčkog kralja Pavla. Njezina vrijednost je neprocjenjiva. Zatim, takođe vrlo vrijedna bila je i sfinga koju je Titu darovao egipatski predsjednik Naser”, rekao je Brković i dodao:

“Umjetnička djela i ostale stvari su, nakon Miloševićevog useljenja, ostala van kontrole stručnih službi, pa ih se lako moglo prodati i opljačkati. Još tada sam pisao nadležnima i tražio odgovor, pisao sam i otvorena pisma, ali odgovor nikada nisam dobio. Do danas svi još uvijek o ovome šute”, kaže Brković.  Zato je, dodaje on, i dalje nepoznato je li to državno blago negdje premješteno i sačuvano ili je razgrabljeno i prodano. Inače, vila Mir je sagrađena sedamdesetih za Tita, ali on se nikada u nju nije uselio. Nakon njegove smrti, postala je dio Memorijalnog centra “Josip Broz Tito” i tu su bili izloženi Titovi lični predmeti, oružje, arheološka zbirka, te pokloni koje je Tito dobivao iz cijelog svijeta – od konjičke sablje s drškom koja je ukrašena dijamantima i raznog drugog skupocjenog oružja do kompleta za kafu od zlata i srebra, skulptura i arheoloških zbirki.

Jovanka Broz je devedesetih tražila da joj se da dio Titove imovine, među kojom i dio tih stvari, ali nije ništa dobila.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti