Košarkaški as koji je skončao kao PLAĆENI UBICA!

Najveći negativac kojeg je košarka vidjela, bez ikakve dileme.

brisker1

John Brisker je bio izuzetan strijelac, igrao je dvije i po sezone u (američkoj!) ABA ligi uz 26 poena u prosjeku zatim prešao u NBA gdje je igrao tri godine u Seattle Sonicsima.

Tip kojeg su se plašili svi – saigrači, protivnici, sudije, navijači. Briskera iako visokog 195cm nisu zanimali obračuni sa bekovima, pikirao je više i snažnije od sebe. Bivši NBA igrač Billy Knight priča: “U jednom trenutku tokom pripremne utakmice Brisker se okrenuo i udario me pesnicom u bradu, jedva sam ostao na nogama, a on je samo stajao i čekao da nešto uradim. Ja sam se zaledio od straha.”

Dok je bio član Pittsburgha, stručni štab je na trening kamp doveo odbrambenog igrača američkog fudbala od 130 kilograma koji je trebao svojom odbranom i grubošću da podigne intenzitet treninga, a na kraju je dobio žestoke batine od Briskera. Kao da to nije bilo dovoljno, Brisker je gledao pretučnog protivnika i zatim razglasio: “Idem do automobila po pištolj i zatim ću da ubijem ovog idiota.” Treneri su brže-bolje otkazali trening. Tokom utakmice za Seattle Brisker je kasnio na drugo poluvrijeme, sudija John Vanak je kasnije dobio informaciju da je Brisker u svlačionici pretukao dva saigrača.

Problem Briskera je riješio trener Dallasa Tom Nissalke, priča ide ovako: “Pokušavao sam da prekinem niz od devet poraza zaredom i to na gostovanju u Pittsburghu. Imao sam čekovnu knjižicu od našeg generalnog menadžera koju sam koristio da isplatim bonus na licu mjesta kada neko odigra dobru utakmicu. Razglasio sam u svlačionici da nudim 500 dolara ako neko udari Johna Briskera. U prvi mah niko se nije javio. Gledao sam lijevo-desno i ugledao podignutu ruku. Javio se Lenny Chappell i pitao, “Mogu li ja, ali da počnem u petorci?”, obično Chapell nije počinjao u petorci ali se jedini javio.

Očekivao sam da će udariti Briskera prilikom nekog ulaza ili nešto slično ali je Chapell iznenadio sve. Kada je sudija podbacio loptu Chappell se okrenuo i nokautirao Briskera. Udarac je bio tako brz i tako dobro plasiran da ga niko osim nas nije ni primjetio. Svi su gledali u podbačenu loptu. Sudija čak nije ni svirao faul.”

Pri kraju profesionalne karijere John Brisker je ušao u veliki problem sa kokainskom ovisnošću. U potrazi za novcem postao je plaćeni ubica u Ugandi, te je ubijao za režim Idi Amina. Nestao je 1979 godine a prema nekim informacijama strijeljan je nakon što je svrgnut Aminov režim. Zvanično je proglašen mrtvim 1985 godine.

Izvor: mondo.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti