Toplotno skeniranje Velike piramide u Gizi ukazuje na misteriozne anomalije

Ovo otkriće bi moglo da bude jedno od najznačajnijih u istoriji piramida iz Gize.

Stručnjaci koji su analizirali Veliku piramidu iz Gize tvrde da postoje izvjesne “termalne anomalije” koje ukazuju na postojanje do sada nepoznate prostorije u Velikoj piramidi.

Naučnici su koristili termalne kamere kako bi ispitali temperaturu kamenja. Oni su na taj način otkrili do sada nepoznatu prostoriju pošto su termalne kamere detektovale varijacije u temperaturi u tri kamena. Ovo otkriće je objavljeno samo par nedjelja nakon što su naučnici otkrili slične anomalije u grobnici kralja Tutankamona. Naime, istraživači su detektovali tri kamena sa temperaturom za 6°C većom od temperature okolnog kamenja, što predstavlja veliku razliku.

“Ne znamo šta to tačno predstavlja. To bi mogao da bude drugi materijal, prolaz ili nešto treće … moramo se konsultovati sa ostalim naučnicima. Možda je to i samo topao vazduh iz unutrašnjosti piramide”, rekao je jedan od naučnika.

Tim je zaključio da postoje izvjesne termalne anomalije i da se moraju postaviti hipoteze koje bi mogle objasniti taj fenomen.

Pošto su anomalije otkrivene u prizemlju Velike piramide, naučnici vjeruju da se iza njih zapravo krije skrivena odaja.

“Prvi red kamenja piramide je homogen, ali ovdje uočavamo razlike u formaciji”, rekao je Mamduh el Damati, profesor egiptologije.

El Damati kaže da u piramidi postoji mali prolaz u zemlji koji vodi u novu odaju sa drugačijom temperaturom, ali da je nepoznato šta se tamo nalazi.

Pored ovih anomalija, naučnici kažu da su uočili izvjesne toplotne anomalije i u gornjem dijelu piramide koji treba dodatno da se istraži.

Sada se planira postavljanje fiksne termalne kamere koja će bilježiti temperaturu u periodu od godinu dana kako bi se tačno odredilo šta uzrokuje ove anomalije.

Glavni cilj projekta jeste da se utvrdi kako su drevni graditelji uspjeli da sagrade piramide pošto ni današnji inžinjeri ne mogu da postignu tako nešto.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti