TITO: “Ta dva minuta kod Staljina su mi bila najduža u životu”

Doživotni predsjednik SFRJ Josip Broz Tito za dlaku je izbjegao atentat u toaletu kada je otišao da posjeti vođu Sovjetskog Saveza Josifa Visarionoviča Staljina, otkriva čuveni beogradski advokat Toma Fila.

Tito bio na ručku kod Staljina i, pošto je bio šećeraš, njemu je Staljin dozvolio da mu daju dvaput vodu i čaj i jedanput votku, dok su svi drugi morali bez prestanka da piju votku. Ustane Staljin, kaže: “Da zdravstvuje Sovjetski Sajuz”, svi ustanu, živeli i krk, popiju piće, sjedaju. Ustaje drugi i kaže: “Da zdravstvuje Sovjetski Sajuz, da zdravstvuje Josif Visarionovič Staljin”… Dođe treći: “Da zdravstvuje …”, i tako ukrug, a iza svakog stoji po jedan oficir KGB, mlad i jak – prepričava Fila ono što je čuo od Maršalove supruge, kako kaže, uobražene prve dame Jovanke Broz.

Staljinove ubice bile su zadužene da te brzo vrate u igru nakon što se onesvjestiš od votke, dodaje Fila.

– I onda padneš od pića, jednostavno se onesvjestiš i padneš, onda te oni podignu i odnose u sobu da se ispovraćaš, presvuku te i vrate nazad da se produžava pijanka dalje. Nikad se nije znalo ovog što ga odnesu da li će da se vrati, a Tita pritjeralo da ide u toalet, izvini se Staljinu, ustade i ode, a likvidator kojeg mu je namijenio Staljin pođe za njim … – navodi Fila.

Tito kaže: “Pišam ja i mislim se da l’ mi je ovo zadnje” i završi, opere ruke, krene, ovaj Staljinov iz KGB ga gleda dva minuta i kaže mu: “U redu je, možeš nazad”. Rekao je Tito da su mu to bilo najduža dva minuta u životu, mislio se da li će da ga roknu ili će da se vrati nazad. I to je bio posljednji put da je Tito došao kod Staljina – priča Fila.

Kad imate ljude koji su veoma važni u državi poput Tita, teško je sa njima, navodi Fila.

Staljin je pokušao da ubije Tita 22 puta

– Najpoznatiji je pokušaj trovanja bio od ruskih ljekara koji su bili poslati u SFRJ, ali su atentatori osujećeni u namjeri i vraćeni su Staljinu, ali u mrtvačkom kovčegu.

– Posle neuspjelih atentata Tito je Staljinu poslao sljedeću poruku: “Druže Staljine, prestani da šalješ svoje agente u Jugoslaviju s nalogom da me ubiju. Uhvatili smo već sedmoricu tvojih ljudi koji su namjeravali da to učine. Ako se to ne obustavi, ja ću biti prinuđen da pošaljem čovjeka u Moskvu i ako to učinim, neće biti potrebno da šaljem drugog.”

– Jovanka, bivša Titova higijeničarka bila neprijatelj čiji su pad neki nestrpljivo priželjkivali, priča advokat Toma Fila.

– Jovanka je bila prilično teška žena. Ona je živjela u sistemu gdje se sve preko telefona rješava, ja sam joj govorio da treba preko suda, međutim, ona se razvijala u vrijeme intervencije i to je bio glavni problem između nje i mene. Na kraju je sklonjena jer je bila najbliža Titu, nešto što nisu mogli da kontrolišu Dolanc, LJubičić i drugi, koje je ona nazivala “nitkovima i banditima”. To je glavna priča, ali i ona je svojim bahatim ponašanjem takođe proizvodila neprijatelje – objašnjava Fila.

Prema njegovim riječima, Jovanka, žena koja je imala cijeli svijet na dlanu, naposljetku je doživjela tragičnu sudbinu upravo zbog svoje bahatosti, o čemu su svjedočile i njene služavke i vozači.

– Nije bila ljubazna prema ljudima, bila je osiona, takva je bila prema služavkama, koje su se žalile na nju, vozačima … Stalno je izvoljevala nešto, bila je kao kraljica Draga. Ubjeđena da je najljepša žena na svijetu, kad se pojavila neka ljepotica u Južnoj Americi, odmah je bila ljubomorna i govorila: “Pa i ja da imam šminkere i garderoberke svaki dan, i ja bih bila najljepša. Pa tu ženu sam tri sata čekala na doručku dok su je napirlitali, e takva je bila ljepša od mene” – priča Fila.

Ona je, ističe, znala mnoge Titove tajne i, premda je bilo dosta svađa između njih, iskreno ga je voljela do kraja života.

– Sjećam se da, kad god izgovori njegovo ime, krenu joj suze. Volio bih da me moja žena voli kao što je Jovanka voljela Tita, to je bila prava ljubav – dodaje Fila.

Kako navodi, Jovanka je bila posljednje Titovo obezbjeđenje.

– U svojoj tašni Jovanka je uvijek nosila pištolj. U Francuskoj, na prijemu, pala joj tašna, otvorila se i izletio je pištolj. Bila je spremna da pogine ispred Tita! Ali mrzili su je zbog njenog ponašanja – ispričao je Fila.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti