OVO NIJE ŠUMANOVA REZONANCA: Misteriozne vibracije iz unutrašnjosti Zemlje koje se javljaju na svakih 26 sekundi plaše naučnike

Naša planeta nije mrtva stijena. Zemlja je veoma živa. Diše i proizvodi određene zvukove koje još ne možemo da objasnimo.

Naučnici znaju da Zemlja pulsira na svakih 26 sekundi, ali još uvijek nije poznato šta stoji iza tog fenomena. Ponavljajući puls ostaje neobična anomalija.

Ovaj zvuk ne treba miješati sa Šumanovom rezonancom koja je puls Majke Zemlje. Ovaj “otkucaj srca” odnosi se na frekvenciju elektromagnetnog polja Zemlje.

Ovu prirodnu frekvenciju pulsiranja od 7,83 Hz otkrio je 1954. godine njemački fizičar i profesor V.O. Šuman, ali genije Nikola Tesla, čovjek koji je bio mnogo ispred svog vremena, bio je svjestan ove rezonance 1899. godine!

Prvo otkriće čudnog pulsa Zemlje

Ovu neobičnu anomaliju je početkom 1960-ih otkrio istraživač po imenu Džek Oliver. Kasnije je misteriozni puls Zemlje takođe dokumentovan u Geološkoj opservatoriji Lamont-Doherti. 

Oliver nije imao na raspolaganju modernu seizmičku tehnologiju, ali je sumnjao da puls dolazi odnekud “iz južnog ili ekvatorijalnog Atlantskog okeana”. Takođe je primjetio da je puls bio jači u ljetnjim mjesecima sjeverne hemisfere (ili zimi južne hemisfere).

Prošlo je šezdeset godina otkako je Oliver otkrio neobičan puls i mnogi naučnici koji proučavaju ovaj fenomen pokušali su da objasne porijeklo zvuka. Neki su sugerisali da puls može biti uzrokovan promjenom vremena, jer djeluje jače tokom oluja. Međutim, ova teorija ima nedostataka, jer svi znamo da se oluje ne isključuju i uključuju na svakih 26 sekundi. 

Sa druge strane, ne možemo zanemariti seizmičku aktivnost u svjetskim okeanima.

Traženje odgovora pod vodom: Može li misteriozni puls dolaziti iz podvodnog vulkana?

Naučnici su nešto više saznali o ovom interesantnom fenomenu 2005. godine, kada je postdiplomac po imenu Greg Bensen uspješno pronašao porijeklo pulsa na užem mjestu, jednom izvoru u Gvinejskom zalivu, na zapadnoj obali Afrike. Šest godina kasnije, drugi tim je uspio da se približi još više lokaciji pulsa, tačno utvrdivši porijeklo u području Gvinejskog zaliva zvanom Bight of Bonny.“

Istraživači su počeli da pretpostavljaju da je puls uzrokovan talasima koji su udarali od tu obalu, ili samim Suncem.

Da li bi Sunce moglo da bude uzrok Zemljinog neobjašnjivog pulsa?

Jedna od mogućnosti je da je Sunce nekako odgovorno za neobičan puls. Najveći solarni bljeskovi klasifikuju se kao bljeskovi x-klase i mogu proizvesti toliko energije kao milijardu hidrogenskih bombi! Oni se mogu posmatrati kao ogromne eksplozije u Sunčevom sistemu. Pa, prirodno, mogli bismo se zapitati – koliko su opasni ovi ogromni solarni bljeskovi i kako mogu da naštete našoj planeti i da li mogu biti uzrok pulsa koji se javlja na svakih 26 sekundi?

“Seizmička buka u osnovi postoji zbog sunca”, čija energija neravnomjerno pogađa ekvator i polove, stvarajući vjetar, oluje, okeanske struje i talase, koji svi rade da istisnu i izbace energiju na obalu.

“To je kao da tapkate po stolu. Ona deformiše područje u blizini vašeg zgloba, ali onda se prenosi preko cijelog stola”, objašnjava Majk Ricvoler, seizmolog sa Univerziteta u Koloradu, koji je decenijama proučavao puls.

“Dakle, neko ko sjedi s druge strane stola, ako stavi ruku ili možda obraz na sto, može osjetiti vibraciju”, dodaje on.

Trenutno zbunjujuće seizmičke vibracije ostaju velika neriješena enigma, ali koristeći sofisticirane alate i tehnologije, naučnici će uskoro moći detaljnije da prouče Zemljin puls.

“Još uvijek čekamo temeljno objašnjenje uzroka ovog fenomena”, kaže Ricvoler sa malo optimizma o sljedećim decenijama seizmologije.

“Mislim da je poenta svega ovoga u tome što postoje vrlo zanimljivi, temeljni fenomeni na zemlji za koje se zna da postoje, ali ostaju tajni.”

Takođe niko na svijetu ne može da objasni koja je funkcija ovog pulsa Zemlje, da li je puls prirodnog ili vještačkog porijekla, i ako je kojim slučajem vještačkog porekla ko je tvorac.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti