Tito joj je priredio spektakularan doček, ipak kraljicu Elizabetu II je prilikom posjete SFRJ jedna stvar začudila

Nakon što je prihvatila poziv tadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, zajedno sa suprugom i kćerkom, kraljica Elizabeta II je krenula na svoju “najopušteniju” posjetu koju su obilježile anegdote.

Prva posjeta Elizabete II nekoj komunističkoj zemlji na istoku Evrope se dogodila 1972. godine, kada je prihvatila poziv tadašnjeg predsjednika Josipa Broza Tita i njegove superuge Jovanke. Iako njeni pojedini sunarodnjaci nisu odobravali ovaj potez, tadašnji mediji su izvijestili da je kraljica zajedno sa suprugom princom Filipom i kćerkom princezom Anom naišla na topao prijem. Za ovu posjetu se takođe vezuje i nekoliko interesantnih anegdota.


Sletanjem na beogradski aerodrom tog 17. oktobra 1972. godine, kraljica je zajedno sa članovima porodice i novinarima Associated Pressa i zvanično započela svoju višednevnu posjetu Jugoslaviji. Britanski mediji su tada izvještavali da je porodica bila iznenađena masom koja ih je dočekala, ali i da su se osjećali prijatno jer su se domaćini pobrinuli i oko najsitnijih detalja. Zabilježeno je da je Tito održao govor dobrodošlice u kom je ukazao na značaj mira koji je potreban u svijetu bez obzira na političke stavove i partije koje se nalaze na vlasti i dodao da je probleme potrebno riješiti dijalogom.

Tokom dvodnevne posjete Beogradu za kraljicu Elizabetu II je organizovan obilazak Avale i posjeta spomeniku Neznanog junaka gdje je položila vijenac. A njenom suprugu princu Filipu vojvodi od Edinburga je ukazana velika čast odlikovanjem Ordenom jugosloslovenske velike zvijezde.


Jedna od zanimljivih anegdota o kojoj je u svojim memoarima pisao profesor Miodrag Todorović sa Univerziteta u Banja Luci, a vezuje se za ovu posjetu, je ta da je Tito bio veoma posvećen ulozi domaćina pa je naredio vojsci da  pohvataju sve žabe oko Bijelog dvora kako bi kraljica što ljepše spavala. Ipak, nakon što se ona probudila konstatovala je da je lijepo spavala ali da joj je jako čudno što ovdje nema žaba i da je one smiruju. Kada je maršal čuo za to, promijenio je svoje mišljenje i izdao novo naređenje da se žabe opet vrate.

Nakon posjete Beogradu, ona je u sklopu svoje jugoslovenske turneje produžila ka Dubrovniku, a potom je otišla u Zagreb i Ljubljanu. Mediji su njenu posjetu tada okarakterisali kao veoma “opuštenu” i “neobičnu”, jer je igrala golf sa Titom i prekršila nekoliko svojih pravila. Naime, ona je sa njim pred fotografima podijelila narandžu što se ranije nije moglo vidjeti pošto tokom života nije odobravala da je snimaju dok jede.

I dok se o čuvenoj posjeti i dalje prepričavalo u Jugoslaviji, šest godina nakon roditelja i sestre u posjetu Titu je došao i tadašnji princ Čarls odnosno sadašnji kralj Čarls III.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti