Poznati egiptolog tvrdi: “Vijest o otkriću mumije kraljice Nefertiti će biti objavljena sljedećeg mjeseca!”

Kraljica Nefertiti bila je najmoćnija žena svog vremena i jedna od najmisterioznijih osoba u istoriji starog Egipta.

Još uvijek mnogo toga ne znamo o njoj i njenom iznenadnom nestanku nakon što ju je kralj Akhenaten uzdigao na status skoro jednak njegovom.

Kraljica Nefertiti je bila iz osamnaeste dinastije koja je vladala u četrnaestom vijeku prije nove ere. Smatra se da je bila kćerka Aya, brata kraljice Tiye i supruga Amunhotepa III. Neki misle da je čak bila strankinja, možda princeza Tadukhipa od Mitannija (kraljevstvo Mitanni je cvjetalo između 1.500 i 1.300 godine prije nove ere na području sjeverne Sirije i jugoistočne Anadolije). Još jedno popularno mišljenje kaže da je Nefertiti u stvari bila Smenkhkare, drevna egipatska faraonka nepoznatog porijekla koja je zauzela mjesto Nefertiti na kraju Akhenatenove vladavine i vladala još oko 3 godine nakon toga.

Kuga je zahvatila grad u 13. godini Akhenatenove vladavine, proširivši se čak i na kraljevsku palatu. U 14. godini njegove vladavine, Nefertiti je nestala. Možda je Nefertiti umrla od kuge, kao što su neki teoretizirali, ali činjenica da je prikazana umjesto boginja zaštitnica na četiri ugla Akhenatenovog sarkofaga sugeriše drugačije i može biti dokaz da je izvela ceremoniju tzv. “otvaranja usta” koja je po vjerovanju Egipćana davala besmrtnost, a obično bi je izvodio prijestolonasljednik.

Granitna glava kipa Nefertiti. Nazubljeni dio na vrhu je omogućavao da se različite frizure koriste za ukrašavanje glave. (Altes muzej, Berlin)

Akhenaten je umro tokom 17. godine svoje vladavine i sahranjen je u grobnici 7 km udaljenoj od Amarne koja je bila okrenuta izlazećem suncu. Nefertiti je trebala biti sahranjena u ovoj istoj grobnici, ali odaje koje su tamo pripremljene za nju nikada nisu korištene i ostavljene su nedovršene, za razliku od Akhenatenovog dijela grobnice.

Egiptolog i bivši egipatski ministar za antikvitete Zahi Hawass proveo je mnogo godina tražeći Nefertitinu mumiju i njeno počivalište. U nedavnom intervjuu Hawass je rekao da će uskoro javnosti otkriti misteriju kraljice Nefertiti. Uvjeren je da će u oktobru ili novembru moći potvrditi otkriće mumije kraljice Nefertiti.

Velika većina drevnih egipatskih bogatstava još uvijek je zakopana ispod pijeska. Hawass procjenjuje da su arheolozi otkrili tek oko 30% svih drevnih egipatskih blaga. U Egiptu se ima još mnogo toga za otkriti. Arheolozi naporno rade kako bi razotkrili drevnu istorije zemlje.

Hawass smatra da bi jedna od mumija koje su naučnici pronašli mogla biti misteriozna staroegipatska kraljica.

“Još uvijek tražim dvije stvari: njen grob i njeno tijelo. Zaista vjerujem da je Nefertiti vladala Egiptom tri godine nakon Akhenatenove smrti pod imenom Smenkhkare. Tražio sam njeno počivalište preko cijelog zapadnog dijela počevši od Doline kraljeva i nisam uspio da je pronađem. Dana 1. septembra sam započeo kampanju iskopavanja u istočnom dijelu Doline kraljeva.

Takođe želim identifikovati njegovu (Akhenatenovu) mumiju kroz veliki projekat koji podržava National Geographic. Već imamo DNK mumija iz 18. dinastije, od Akhenatena do Amenhotepa II ili III, a postoje i dvije neimenovane mumije označene KKV21a i b.

U oktobru ćemo moći da objavimo otkriće mumije Ankhesenamuna, Tutankamonove žene i njene majke Nefertiti. U grobnici KV35 nalazi se i mumija desetogodišnjeg dječaka. Ako je to dijete brat Tutankamona i sin Akhenatenov, problem koji je postavila Nefertiti bit će riješen.

U Zlatnom gradu sam našao ime Smenkhkare.

V21a i b – siguran sam da ću otkriti koja bi od dvije neimenovane mumije mogla biti Nefertiti. Iskopavanja su upravo počela u istočnoj Dolini kraljeva i trajat će godinu dana. Arheologija je sreća. Nadam se da će to biti moja posljednja godina kopanja u Dolini kraljeva. Već sam tražio na pet lokacija i ako ne pronađem grobnicu, odlazim”, rekao je Hawass.

Egiptolog je uvjeren da još uvijek postoje kraljevski grobovi u Dolini kraljeva koji čekaju da budu otkriveni.

“Locirao sam dvije grobnice. Prva, KV65 je korištena kao skladište alata. A druga prostorija je soba. Iskopao sam još soba ali ništa drugo nisam našao. Znamo da na tom području još uvijek ima neotkrivenih grobova. Tražim u Deir el Bahari jer postoje dokazi da bi grobovi mogli biti tamo. Trenutno, moj tim takođe traži grobnicu Ramzesa III u istom području i grobove ličnosti koje nisu iz kraljevskih porodica”, rekao je Hawass.

Takođe je objasnio da pronalazak Kleopatrine grobnice nije jedan od njegovih primarnih ciljeva. Njegova pažnja je u potpunosti usmjerena na grob kraljice Nefertiti.

Dolina kraljeva,Luxor

“Moj san trenutno je da lociram Nefertiti. Nadam se da će, ako mi Bog to da, otkriće biti ove godine, i to će biti najbolja stvar koja mi se ikada dogodila. Ali siguran sam da ću otkriti Nefertitinu mumiju za mjesec ili dva. To ću objaviti javnosti istovremeno sa najnovijim rezultatima Tutankamonove DNK. U mogućnosti smo da pružimo nove informacije o njenoj smrti.

Što se tiče Tutankamona, do sada smo znali da je imao nesreću sa lijevom nogom, ali nismo saznali da li je to bio razlog njegove smrti ili je ubijen. Novi uređaj za skeniranje nam je otkrio da je imao infekciju. Ako se to zvanično potvrdi, prije novembra ću moći objaviti da je preminuo u nesreći”, rekao je Hawass.

Ako ove Zawassove riječi ne kriju pretjeranu samouvjerenost, čini se da će svijet arheologije dobiti mnoga fascinantna otkrića koja bi javnosti mogla biti predstavljena za mjesec ili dva.

Izvor: ancientpages.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti