“Tito je jedini uspio udružiti divlja balkanska plemena!”

Svojom je politikom omogućio 45 godina mira i prosperiteta, što je najduži takav period na ovim prostorima unazad nekoliko stoljeća, rekao je Vladimir Kapuralin

U povodu 41. godišnjice smrti Josipa Broza Tita, 40-ak članova istoimenog društva i pulskog SRP-a položili su jučer cvijeće i vijence na Titovu bistu i Spomenik palim borcima u parku na Rivi koji nosi ime jugoslovenskog Predsjednika. Vladimir Kapuralin, član Predsjedništva i predsjednik županijskog SRP-a, kazao je da je “4. maja 1980. životnu scenu napustio Broz i otišao u vječnost, kako je Krleža rekao, za dugom kolonom svojih divizija, preko Romanije.”

– Iako je prošlo toliko godina, Tito je kao pojam i danas prisutan na ovim prostorima. Spada u sam vrh svjetski zaslužnih ljudi svoje epohe. Kao predratni organizator revolucionarne partije, prije mnogih tadašnjih državnika pravilno je procijenio opasnost koju donose fašistički i nacistički pokret. U uslovima ilegalnog rada kadrovski je i materijalno pripremao i organizovao otpor. Vodio je najuspješniji, zapravo jedini organizovani otpor stranom okupatoru i njegovim domaćim pomagačima, koji je na kraju rata izrastao u armiju od 800.000 boraca, što ga je uvrstilo među pet vrhovnih pobjednika u Drugom svjetskom ratu, rekao je Kapuralin.

Tito je, ističe Kapuralin, vratio najveći dio okupiranih i podarenih teritorija. “Prvi je u svijetu uveo radničko samoupravljanje, kao najviši stepen emancipacije i mogućnosti odlučivanja o vlastitoj sudbini. Dijelio je ravnopravnu zaslugu za osnivanje Pokreta nesvrstanih i dugo imao vodeću ulogu u njemu. Uživao je ugled međunarodne zajednice kao niko do sada, što potvrđuje i brojnost stranih delegacija na njegovom ispraćaju. Svojom je politikom uspio udružiti divlja balkanska plemena i omogućiti im 45 godina mira i prosperiteta, što je najduži takav period na ovim prostorima unazad nekoliko stoljeća”, rekao je Kapuralin, nakon čega je minutom šutnje odana počast Brozu.

Izvor: tacno.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti