TITO I NIXON: Poruka jedne anegdote

Godine 1971. Josip Broz Tito boravio je u  Sjedinjenim Američkim Državama kao lični gost tadašnjeg predsjednika Richarda Nixona.

Za američke medije ova posjeta bila je mnogo više od obične vijesti. Jugoslovenski lider je stigao samo deset mjeseci nakon što je Nixon tokom posjete njegovoj zemlji, pozdravljajući hiljade Beograđena koji su mu poželjeli dobrodošlicu uzviknuo: “Živjela Jugoslavija”.

Izvještavajući za The New York Times o posjeti Tita novinar Nan Robertson je, između ostalog, napisao da je srčanog i zabavnog jugoslovenskog lidera bilo skoro nemoguće vidjeti – tako je ozbiljno obezbjeđenje bilo. “Pompa i zaštita” su riječi kojima The New York Times opisuje taj oktobarski dan Broza u Americi.

Njihov novinar naglašava da je na ulicama bilo stotine policajaca tokom Titovog sastanka sa liderima Kongresa i Senata. “Zašto su američke vlasti smatrale da je takvo, mnogo snažnije od onoga koje je dodijeljeno samom američkom predsjedniku, obezbjeđenje bilo neophodno”, pitao se NYT.

Izvori  iz američke vlade tvrdili su da je to zbog nevolja koje su pratile Titovu posjetu New Yorku, a jedan od uglednijih novinara Titov humor je opisao kao ironičan i brz, kao i da mu je engleski manje loš kada priča anegdote i šali se nego kad čita pripremljene govore.

Mediji nisu propustili da zabilježe i da je Broz pred novinarima pohvalno govorio o “duhu američkih poslovnih ljudi”, ali je na američku demokratiju imao primjedbe. “Kod nas je demokratija za sve, osim za destruktivne elemente. Ne trudimo se da demokratiju učinimo dostupnom i njima”, rekao je. U susretima sa novinarima Broz ne samo što se nije trudio da bude pošto, poto ljubazan već je svjesno pomjerio i granicu očekivanog ponašanja.

Na zakazanu večeru sa Nixonom zakasnio je dvadeset minuta a tokom razgovora u Bijeloj kući, u kojoj niko nije zapalio cigaretu od 1946. godine kada je uvedena zabrana pušenja u ovom objektu, bez dvoumljenja zapalio tompus. I to ne bilo kakav, već kubanski, jedan od onih koje je dobio lično od Fidela.

Teško je reći šta je više iznenadilo Nixona. To što Tito ne mari za običaje i pravila domaćina ili što u periodu, kada je netrpeljivost režima u Washingtonu i Kube Fidela Kastra bila na vrhuncu, puši tompus made in Kuba, tek predsjednik SAD se odlučio da gosta upozori na veoma kulturan način: “Gospodine predsjedniče, mi ovdje u Bijeloj kući ne pušimo.”

Tito ga je pogledao, nastavio da pućka, nasmijao se i hladno rekao: “Blago vama!” Da li je sve baš tako izrečeno niko sa sigurnošću poslije svih ovih godina ne može da potvrdi, ali ljudi koji su bili u blizini Nixona te večeri kasnije su prepričavali da je predsjednik SAD u neformalnom razgovoru izjavio da je Tito “lider sa bojom, humorom i odličnim pamćenjem”, i uz to i čovjek koji “odlično sudi o drugim ljudima”.

Neočekivana situacija u Bijeloj kući i danas se pominje kao anegdota, ali hroničari tog vremena tvrde da je sve to skupa bilo mnogo više od anegdote i da je to Nixon vrlo dobro znao. Taj trenutak je bio samo još jedan dokaz onoga što je čuo od nekoliko bliskih saradnika: On se nas ne plaši.

Vijest o 40 godina od smrti Josipa Broza Tita i ove godine je bila vijest za The New York Times. U informaciji koja je objavljena 4. maja podsjeća se da su sahrani jugoslovenskog lidera 1980. prisustvovali kraljevi, predsjednici, premijeri iz 128 zemalja i oko 700.000 ljudi, kao i na to da su poslije uslijedile decenija pada koje su kulminirale ratovima koji su razbili Jugoslaviju.

Izvor: ekspres.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti