TITO I KENNEDY: Priča o američkoj podršci i iskrenom prijateljstvu do kraja

Prije 57 godina u Dallasu je ubijen predsjednik Sjedinjenih Američkih Država John Kennedy.

U njegovu čast u Jugoslaviji je tada proglašen Dan žalosti. Zastave su spuštene na pola koplja, otkazane su sve kulturne i sportske manifestacije. Mnogima je bilo čudno zašto jedna socijalistička država na takav način odaje počast predsjedniku jedne kapitalističke države. Tada, a i sada, gotovo niko nije znao …

Prema podacima pronađenim u američkim arhivima drug Tito i Kennedy su se susreli čak 17 puta! Prvi put 1951. godine kada je Kennedy kao mladi kongresmen posjetio Beograd i posljednji put 1963. prilikom Titove posjete Sjedinjenim Američkim Državama. Kennedy je kao dobrovoljac učestvovao u II svjetskom ratu i susret te davne 1951. godine sa jednim od vođa antifašističkog pokreta na njega je ostavio snažan utisak. Nakon povratka kući izjavio je da je Tito jedan od rijetkih evropskih lidera koji su ga impresionirali!

Nije se želio zadržati samo na tome. Svjestan teške situacije u kojoj se nalazi Jugoslavija, blokirana sa istoka rezolucijom Informbiroa, a sa zapada zbog toga što se nije željela odreći Trsta, u Kongresu je pokrenuo incijativu da SAD pruže ekonomsku i vojnu pomoć Titovoj vladi. Taj zahtjev je šokirao mnoge američke političare! Nad Evropom se, kako je to opisao Winston Churchill, počela spuštati željezna zavjesa Hladnog rata, a u SAD je počela stravična antikomunističa histerija nazvana „Lov na vještice“. Hiljade ljudi su pod optužbom da su komunisti završili u zatvoru, tamo stravično mučeni, često i od nacističkih zlikovaca koje je Trumanova administracija rehabilitovala i angažovala da rade za njihove tajne službe.

Međutim, Kennedy je bio uporan i na kraju uspio. Kongres je odobrio zahtjev! Jugoslavija je dobila ogromnu ekonomsku i vojnu pomoć. Najsavremenije naoružanje koje još nije bilo uvedeno ni u sve njihove vojne jedinice, kao što su tenkovi tipa Patton, koji su bili stacionirani, između ostalog i u kasarni u Pivki, u blizini zapaljive zone razdvajanja između zona A i B tadašnje teritorije slobodnog grada Trsta.

Bijesan zbog ovoga Staljin je cinično poručio Titu: “Amerikanci vam šalju lošu pšenicu“. Tito mu je odmah odgovorio: “Bolje loša američka, nego nikakva ruska“.

Jedini zvanični susret Tita i Kennedyja dogodio se u Washingtonu samo mjesec dana prije Kennedyjevog tragičnog kraja. To je bio posljednji Kenndyjev zvanični susret sa nekim državnikom.

Poziv za uzvratni susret, koji je Kennedy sa radošću prihvatio, ostao je nažalost neostvaren …

Izvor: titomanija.com.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti