TESLIN TELEAUTOMAT: Prvo bespilotno vozilo na svijetu (VIDEO)

Nikola Tesla je autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega 112 u oblasti elektrotehnike. Novembra 1898. godine Tesla je govorio o načinu funkcionisanja i širokoj primjeni bespilotnih vozila.

Obično se kaže da je Tesla izmislio 20. vijek, ali i da je spojio dva milenijuma i tri vijeka, podsjeća Vladimir Jelenković dugogodišnji direktor Muzeja Nikole Tesle.

“Ta 1898. godina je nešto što se može nazvati budućnošću u kojoj danas živimo. Tesla je te godine demonstrirao svoj takozvani teledirigovani, odnosno daljinski upravljan brodić koji je nazvao ‘teleautomatom’. To je bio u stvari brodić koji je preteča svega onoga što danas znamo. To su nanobumbari, dronovi, sve bespilotne letjelice, pa sve do recimo čuvenih NASA rovera koji čeprkaju po Marsu i tragaju za nekim ostacima vode ili života na Crvenoj planeti”, navodi Jelenković.

Tesli je ovo bilo izuzetno važno i želio je da ovaj patent prijavi u najvećem broju zemalja. Otuda i podatak da je svoje patente prijavio u 26 zmalja, ali treba imati u vidu da je tada samo 28 zemalja na cijelom svijetu imalo nešto što se zove Zavod za patente.

Tesla je tu ubacio čak i jedan patent za koji se mnogo kasnije ispostavilo da ga je prijavio prije IBM-a koji je želio da zaštiti svoj prvi računar. Utvrđeno je da takozvani And logic gate, odnosno “I logičko kolo”, koje je poznato svim elektrotehničarima i koje je danas sastavni dio bilo kog digitalnog uređaja i svakog računara, Tesla zaštitio još tada imajući u vidu da je želio da ga iskoristi za svoj teledirigovani brodić.

“Dakle, to je početak svih, ne samo vozila, nego bilo čega što u sebi sadrži ono što zovemo daljinsko upravljanje, a to je ono što obilježava i ovaj 21. vijek, a ne samo kraj 19. i početak 20. vijeka”, naglašava Jelenković.

Svijet je svjestan veličine i svega što je Tesla predvidio, ali tek poslije više od jednog vijeka. Kako je jednom prilikom rekao Hugo Gernsbek koji je izuzetno cijenio Teslu, a i sam je bio pronalazač, i jedan je od najvećih izdavača naučnopopularnih časopisa, da je neki čovjek to uradio 100 godina prije Tesle i predvidio nešto što danas nazivamo telekomunikacijama i daljinskim upravljanjem, vjerovatno bi bio spaljen na lomači.

“To je jedna dobra metafora koja govori o tome koliko je Tesla zaista bio ispred svog vremena. Nažalost njegov san se nikada nije ostvario. Jeste činjenica da mi danas živimo u dobu o kome je Tesla razmišljao i čak htio i da ga praktično realizuje, prije svega na Long Islandu u svom čuvenom projektu na kome je radio nekoliko godina, ali zbog finansijskih poteškoća nije uspio da ga završi”, dodaje Jelenković.

Tesla je praktično u nekih 12 tačaka svog svjetskog bežičnog sistema opisao sve ono što mi danas znamo – prenos slika na daljinu, multimedijalnih poruka, sadržaja, GPS, pa čak i to kako je Tesla govorio da ćemo imati neke male sprave veličine ručnog sata kojima ćemo moći da komuniciramo na čitavoj planeti.

Ključni san nije uspio da ostvari ‘zahvaljujući’ J.P. Morganu

“Pošto je Tesla imao ideju da besplatno prenosi energiju, to je vjerovatno bio jedan od ključnih razloga koji je zakočio taj projekat, jer jedan veliki magnat i poznati finansijer kakav je bio J. P. Morgan, svakako nije htio dozvoliti da tako nešto bude besplatno”, ističe Vladimir Jelenković.

Izvor: urbancube.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti