Tajni dokumenti: “Tesla je vanzemaljac s Venere, osmislio je ‘zraku smrti'”

Čak 73 godine nakon što je američka vlada zaplijenila “dva kamiona” stvari u vlasništvu Nikole Tesle, napokon su objavljeni dokumenti o tom geniju. Možete ih vidjeti ovdje.

Povjerljivi dokumenti objavljeni su na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama, a potvrđuju da je FBI zaplijenio Teslinu imovinu te da je ondašnja vlada SAD-a bila vrlo zainteresovana za njegovu “zraku smrti”, potencijalno oružje koje je Tesla navodno osmislio.

Dokumenti potvrđuju da je FBI planirao uhapsiti člana Tesline porodice, za kojeg se sumnjalo da se želi dokopati vrijednih bilješki. Prema pisanju medija, u pitanju je Sava Kosanović, Teslin nećak, diplomat, kasnije i ministar unutrašnjih poslova Kraljevine Jugoslavije.

Dosad se vjerovalo da je Tesla preminuo u 85. godini života u svom apartmanu u hotelu New Yorker 7. januara 1943., no prema objavljenim dokumentima ipak je preminuo dan kasnije.

U dokumentima se nalaze i detalji o tome da je američka vlada preuzela svu imovinu poznatog Ličanina, zapečatila papire i preselila ih u skladište na Manhattanu. Ipak, bili su zabrinuti oko toga da možda nemaju pravo na njegovu imovinu, jer je Tesla bio naturalizovani građanin SAD-a, ali zaključili su da mogu zadržati dokumente na nekoliko dana od drugih agencija.

Među dokumentima je i pismo J. Edgar Hooveru, prvom direktoru FBI-ja, u kojem se naglašava važnost članka u kojem Tesla govori o “zraku smrti” i njegovom ključnom značaju za buduće ratove. Preporuka je da Tesla ostane pod nadzorom kako bi se zaštitio “od stranih neprijatelja”, koje bi “tajna o neprocjenjivom instrumentu mogla zanimati”. Prema drugim dokumentima nećak kojeg Tesla “nije volio” pokušao je doći do dokumenata i nacrta, a FBI se bojao da će informacije proslijediti neprijateljima. Naime, u dokumentima se navodi i situacija nakon Tesline smrti, kad je Kosanović sa saradnicima uzimao stvari iz Teslinog sefa, a agent FBI-ja predložio je da ga se uhapsi i optuži za provalu.

Memorandum je datiran na 9. januar 1943. godine, a u njemu stoji da je Tesla izvodio brojne eksperimente vezane za bežični prenos struje, “poznat kao zrak smrti”.

Teslin štićenik Boyce Fitzgerald jednom je američkom funkcioneru rekao da mu je Tesla mjesec dana prije smrti priznao da je eksperimente usavršio, a spominjao je i revolucionarni dizajn torpeda.

Dosad se tvrdilo da “zrak smrti” ne postoji, a FBI je tvrdio da nije u posjedu Teslinih dokumenata niti da su ih istraživali.

Među dokumentima je i bizarno pismo iz ’50-ih godina u kojem se spominju njegovi izumi te mašina napravljena po njegovim nacrtima kojom se održavala “interplanetarna komunikacija” i “komunikacija sa svemirskim brodovima”.

“Svemirci su posjetili Tesline tehničare nekoliko puta i rekli da je on s Venere, da je donesen na ovu planetu 1856 i ostavljen kod porodice Tesla dalekoj planinskoj regiji koja se danas zove Jugoslavija”, piše u njemu.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti