Misteriozni lavirint Budima: Drevne pećine pod dvorcem u Budimpešti (FOTO)

Duboko ispod kamenih zidova palate iz 13. vijeka, nalazi se Lavirint u Budimu, a u njegovim mračnim hodnicima leži mračna istorija drevnog zamka iz okruga Budimpešte

Tu se kriju skeleti koji čuvaju mnoge tajne, a lavirint je jedno vrijeme bio otvoren za javnost. Međutim, policija je 2011. godine izvršila raciju labirinta i zaključala ga iz neobjašnjenih razloga. Što se to krije ispod ulica Budimpešte?

Mračna istorija pećina

Kompleks podzemnih pećina i hodnika su u kamen urezale termalne vode dugo prije nego što je praistorijski čovjek počeo da ga koristi kao sklonište prije pola miliona godina. Navodi se da su u pećinama pronađeni kameni alati stari 350.000 godina koji su pripadali homo erectusu.

Praistorijski stil umjetnosti ukrašava zidove lavirinta

Hodnici i odaje se prostiru na površini od oko 1.200 kvadratnih metara i nalaze se oko 16 metara ispod drevnog zamka u Budimpešti, najvećem gradu Mađarske. Ove pećine su tako jedinstvene da su 1987. godine prepoznate od strane UNESCO-a kao mjesto od svjetskog značaja.

Impresivni Budimski dvorac na rijeci Dunav

Na ovom mjestu se takođe nalazio rimski grad Akvinkum, tačno između Budima na desnoj strani Dunava i Pešte na lijevoj strani. Pešta je bila važan ekonomski centar, ali je uništena 1241. godine kada su Mongoli napali Mađarsku. Ona je ponovno izgrađena u isto vrijeme kada je kralj Bela IV sagradio zamak u Budimu iznad drevnih odaja.

Prvi stanovnici su koristili pećine za čuvanje hrane i vode. Duboki tuneli su se takođe koristili i kao sklonište za vrijeme rata, ali su vremenom potpuno zaboravljeni.

Ove pećine su ponovno otkrivene tridesetih godina kada se razvijao grad, a pronađene su i kosti koje su sada izložene u muzeju.

Rezbarija “Izgubljenog konjanika” duboko unutar komora lavirinta

Ukleti hodnici

Na ulazu u pećinu su pronađeni dokazi da se tu nekada nalazio turski harem, a navodi se i da je pronađeno nekoliko skeleta u dubinama tunela iz vremena otomanske okupacije. Vjeruje se da su u pitanju žrtve koje su Turci bacili u bunar kada su okupirali zamak.

Lavirint je jedno vrijeme služio kao zatvor, zatim za mučenje, a jedna od najjezivijih priča uključuje zloglasnog Vlada Tepeša, poznatijeg kao Draculu.

Priča se da je Vlada Tepeša, vojvodu od Valahija, izdao njegov saveznik, mađarski kralj Matijas. Prema lokalnoj legendi, on je Vlada zatvorio u mračne hodnike zamka u Budimu oko 1462. godine, ostavivši ga da istrune tamo. Ne zna se koliko je vremena on tamo proveo, ali se navodi da je brutalno mučen, pošto je, kada je konačno oslobođen, postao čovjek poznat po mučenju, ubistvima i okrutnosti, a naročito po nabijanju svojih žrtava na kolac.

Prema drugoj legendi, Vlad Tepeš je zakopan ispod kamenog poda u pećinama, a nadgrobna ploča označava tačno mjesto.

Dalje se navodi da su Turci, ali i drugi skupljači poreza iz srednjeg vijeka, zakopavali svoja blaga u lavirint i oko palate, ali niko do sada nije pronašao to blago.

Vrata do “Unutrašnjeg kruga” označena sa simbolom lavirinta i “ljutite” glave bočno pred ulazom

U misterioznom lavirintu se nalaze čudne figure, drevna umjetnička djela, simboli, bunari i fontane. Duž zidova se mogu vidjeti naznake nekadašnjih prostorija za mučenje.

Putnici koji su imali sreće da prođu kroz mračne tunele su imali priliku da nabasaju na sakrivenu komoru u kojoj vino slobodno teče iz fontane . Nepoznato je odakle potiče to vino. Posjetitelje ohrabruju da probaju vino, ako smiju.

Vinske fontane pronađene duboko u lavirintu

Smatra se da je za fontanu zaslužan kralj Matijas Korvinus, koji je nastavio izgradnju ogromne kraljevske palate. Prema legendi, njega je otrovala njegova žena Beatrice.

U tunelima se nalaze čudne čovjekolike statue, od kojih je najpoznatiji šaman s dva lica. U palati iznad se nalaze blijede, jezive voštane figure u kostimima koje dočaravaju taj period. Sve u svemu, pet odvojenih lavirinata spaja 10 hodnika.

Šaman s dva lica, po jedno s obje strane tijela

Iznenadno zatvaranje

Lavirint je postao poznat po svojoj misterioznosti, privlačeći posjetioce koji su željeli saznati više o istoriji i drevnoj kulturi Budimpešte.

Međutim, posjetioci i osoblje lavirinta su se prilično iznenadili kada je policija upala 29. jula 2011. godine, istjerujući sve koji su se u njemu nalazili. Tada se smatralo da je to učinjeno zbog nekakvog terorističkog napada ili vanredne situacije. Svima je rečeno da momentalno napuste lavirint, a kada se sve to završilo, niko nije dobio objašnjenje što se dogodilo.

Zaposlenici lavirinta su zatražili odgovore od vlasti, ali nije im dozvoljeno da se vrate u pećine. Neki izvori iz prve ruke navode da posjetioci još uvijek mogu ući u lavirint i da se organiziraju ture, ali nije poznato da li su otvorene za javnost od 2011. godine ili se ture provode tajno.

Još uvijek se spekuliše o tome što se dogodilo 29. jula. Da li se tamo dole krije nešto što ne smije izaći na vidjelo?

Os Oltara svijeta u lavirintu Budimskog dvorca

Arpadijski trezori s krstionicom

Izvor: freshpress.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti