Testni let Muskove rakete Starship USPIO, iako je letjelica pri slijetanju EKSPLODIRALA

Prema poruci Elona Muska nakon incidenta, zapravo se nije dogodilo ništa strašno, misija leta prototipa je po njemu ispunjena, iz pokusnog lansiranja su dobili sve informacije koje su i namjeravali dobiti

Jedan od kandidata NASA-e na konkursu za svemirski brod koji bi u okviru Artemis programa trebao dovesti prvu ženu na Mjesečevu površinu, Starship firme SpaceX u vlasništvu Elona Muska, eksplodirao je nakon testnog leta prilikom slijetanja.

Prema Muskovoj poruci nakon incidenta, zapravo se nije dogodilo ništa strašno, misija lansiranja prototipa je po njemu ispunjena, iz leta su dobili sve informacije koje su i namjeravali dobiti.

„Pritisak u spremniku za gorivo je bio nizak, zbog čega je brzina dodira pri spuštanju bila prevelika” – objasnio je kratko Musk na Twitteru zašto je sam kraj testnog leta pošao po krivu, uz čestitke timu na obavljenom poslu. Prije ove objave, ekscentrični i beskrajno ambiciozni milijarder objavio je prilično pompezno prije testnog lansiranja poruku „Mars, stižemo!“, nazvavši bazu u Boca Chica u Teksasu gdje je pokus održan, „mjestom bijega na Mars“.

Starship je prototip rakete koja će u budućnosti možda voziti ljude i teret od 100 tona u misijama na Mjesec. Za njen razvoj NASA je uplatila pomoć od 135 miliona dolara, no čini se da u NASA-i ipak vjeruju više u projekt Jeffa Bezosa, vlasnika Amazona koji takođe ima svemirski program kroz svoju firmu Blue Origin i razvija letjelicu za prevoz tereta i ljudi pod nazivom Blue Moon. Naime, on je dobio četiri puta viša novca od NASA-e u konkursu u kom su u užem izboru ostale tri privatne firme.

NASA bi naredne godine trebala još jednu od firmi u krugu (tu je još firma Dynetics) izbaciti iz igre prije konačnog izbora letjelice koja će prevoziti ljude na Mjesec u okviru programa Artemis. Sudeći prema sredstvima koja je dosad uložila u te projekte i prototipove, upravo bi Muskov SpaceX mogao ispasti, iako se čini da je otišao najdalje u testiranju prototipova.

Inače, testom u SpaceX svemirskoj bazi u Teksasu, Starship, raketa kompletne dužine od 120 metara je trebala doseći visinu od 12,5 kilometara, no iz SpaceX-a nije saopšteno je li to ostvareno ovom prilikom. Zna se da je ovo prvi test na kojem je Starship pogonjen s tri Raptor motora, takođe razvijena u SpaceX-u.

Izvor: novilist.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti