TAJNE MEDITERANSKOG ‘GRADA MRTVIH’: Četrdesetak ljudi bilo je zakopano u – amforama

Sveukupno su zasad pronađeni ostaci četrdesetak ljudi, a svi su na tom području pokopani između trećeg i šestog vijeka

Arheolozi na Korzici, preciznije u L’Île-Rousseu, pronašli su četrdeset tijela iz prve polovine prvog milenija, a otkrivena su unutar amfora ili velikih keramičkih ćupova.

Inače uspavano ribarsko mjesto tako je postalo svojevrsna turistička atrakcija, a prozvano je nekropolom, odnosno gradom mrtvih.

Prve grobnice nađene 2019.

Prve grobnice nađene su u proljeće 2019. godine, ali ih je tokom iskopavanja otkriveno još desetak uz veliku raznolikost u njihovu arhitektonskom stilu, objasnili su s Državnoga instituta za preventivna istraživanja, te dodali da su se iskopavanja vršila u samom središtu grada.

Zanimljivo, istraživači su ujedno pronašli i velike amfore, u kakvim se inače prevozilo maslinovo ulje, ali takođe s ostacima pokojnika. Sveukupno su zasad nađeni ostaci četrdesetak ljudi, a svi su na tom području pokopani između trećeg i šestog vijeka.

Ostrvo od strateškog značaja

Neke su od grobnica bile prekrivene terakotom, materijalom kakav su koristili stari Rimljani, no morat će se provesti dodatna istraživanja kako bi se saznalo daleko više o identitetima pokojnika.

Prva polovina prvoga milenija predstavljala je razdoblje velike nestabilnosti za Korziku jer je bila strateška tačka pri kontrolisanju tadašnjih pomorskih puteva. Ostrvo je najprije pod svojom kontrolom imala Kartaga, ali su ga 240 godina prije nove ere preuzeli Rimljani. Nekoliko vijekova kasnije, 410. godine, preuzeli su ga Vizigoti, a 536. je uključeno u Bizantsko Carstvo.

“Iako se vjerovalo da je to područje u velikoj mjeri bilo napušteno, otkriće nekropole na Korzici otvara mogućnost da je gustoća naseljenosti na tom području tokom sredine prvog milenija bila daleko veća nego što se zamišljalo”, poručili su sa spomenutoga instituta i kazali da postoji mogućnost da će još puno toga tek biti otkriveno.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti