Tajna Putinove limuzine koja je oduševila svijet: Kažu da je to najsigurnije vozilo na planeti (FOTO) (VIDEO)

Ruski lider Vladimir Putin se tokom posjete Finskoj, gdje se sreo sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, prvi put u inostranstvu vozio u novoj limuzini domaće proizvodnje projekta “Kortež”.

limo1

Prema riječima generalnog direktora FSO general-poručnika Dmitrija Kočneva, specijalni “aurus” je jedna od najzaštićenijih i najsigurnijih limuzina na svijetu.

Na vozilima ruske proizvodnje za posebne namjene govori se u knjizi “Automobili visokih zvaničnika”, koja će uskoro izaći iz štampe. Takva prevozna sredstva “čvrsto zauzimaju svoje mjesto u sistemu bezbjednosti rukovodstva zemlje”, ističe Kočnev.

U knjizi se prvi put detaljno govori o novoj porodici automobila “aurus”, napravljenih specijalno za visoke vladine zvaničnike. Predsjednik je 2010. dao ukaz o projektovanju novih vozila, uključujući i onih sa specijalnom zaštitom.

The new President Putin's Russian-made limousine drives during an inauguration ceremony at the Kremlin in Moscow

“Svi su shvatali da je postojanje automobila domaće proizvodnje za predsjednika zemlje pokazatelj prestiža i element nacionalnog ponosa”, istakao je jedan od autora knjige i portparol FSO, doktor istorijskih nauka Sergej Devjatov.

limo2

Umjetnici i dizajneri počeli su da projektuju spoljni izgled automobila 2011. godine. Dizajneri su ponudili nekoliko desetina koncepata, a oko 30 varijanati predstavljeno je Ministarstvu industrije i trgovine u aprilu 2013. godine. Na kraju je za osnovu novog stila automobila “Kortež” uzet klasičan izgled automobila ZIS110 modela iz ’40-ih godina.

U januaru 2014. godine predsjedniku je predstavljen model limuzine u prirodnoj veličini. On je dobio odobrenje šefa države. Na prelasku 2017-2018. prvi automobili projekta prebačeni su na kontrolno korišctenje Garaže za specijalne namjene FSO Rusije.

limo4

Nakon testova sudara i drugih provjera, novi automobili dobili su najviše ocjene. Specijalisti FSO istakli su visok stepen pouzdanosti, bezbjednosti i udobnosti automobila, kao i jednostavnost upravljanja, dinamičko ubrzanje, kočenje i sigurno ponašanje vozila na putu.

Godine 2012. formulisan je još jedan važan zahtjev: automobili ne treba da se proizvode u pojedinačnim primjercima, već raditi serijsku proizvodnju, što je znatno smanjilo troškove projekta. Tako je kasnije nastala čitava linija automobila na osnovu bazne platforme. Njih mogu da koriste ne samo najviši zvaničnici, već i drugi dobrostojeći klijenti.

Osim predsjedničke limuzine, u liniju “Aurus” spadaju i sedan, minibus i terensko vozilo. Svi oni koriste jednu platformu i spolja su napravljeni u istom stilu. Nazivi modela predstavljaju mjesta u Kremlju: limuzina i sedan “Senat”, minibus “Arsenal” i terenski automobil “Komandant”.

Novi automobil ruskog predsjednika “Aurus” prvi put je predstavljen javnosti van Rusije 16. jula tokom posjete Vladimira Putina glavnom gradu Finske. Zapadni mediji naveli su da automobil ruske proizvodnje izgleda izuzetno impresivno i da se u određenoj mjeri može nazvati ‘ideološkim oružjem’ Kremlja.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti