TAJNA LEŽI U PIRAMIDAMA: Evo kako pronalazak drevne grobnice otkriva detalje o KRAJU SVIJETA

Otkriće grobnice Khentkause Treće, kraljice Starog kraljevstva Egipta, moglo bi da donese mračne prognoze za našu budućnost, smatraju stručnjaci

Otkriće grobnice, kao i natpisi i artefakti pronađeni u njoj, koji daju uvid u kraljičin “ne tako glamurozan život”, pomogli su da se rasvjetli “zla kob istorije Starog kraljevstva”, smatra profesor Miroslav Barta, vođa tima čeških arheologa koji su pronašli grobnicu.

Barta je objasnio da se u tom periodu Staro kraljevstvo suočilo sa “glavnim kritičnim faktorima” kao što su “užasan uticaj nepotizma” i “klimatske promjene”, koji su doveli do “dezintegracije ere graditelja piramida”.

“Bez padavina nije bilo očekivane žetve, a zbog loših poreza nije bilo sredstava za servisiranje državnog aparata i održavanje državne ideologije i integriteta zemlje”, objasnio je arheolog.

Barta je napomenuo da se istorija može ponoviti, na šta ukazuju klimatske promjene s kojima se danas suočava naša planeta.

“Mogu se naći mnoge paralele sa našim, modernim svijetom koji se takođe suočava sa mnogim unutrašnjim i spoljnim izazovima. Izučavajući prošlost možemo mnogo više naučiti o sadašnjosti. Ne razlikujemo se mnogo od tadašnjih ljudi, iako ljudi uvijek misle da je ‘ovo vrijeme drugačije’ i da smo mi drugačiji, ali nismo”, smatra arheolog.

Barta dodaje da ako “prihvatimo pad civilizacije kao činjenicu, shvatićemo da su padovi dio prirodnog toka stvari i jedan od potrebnih koraka koji vodi ka novom rođenju.”

“Onda ćemo biti u stanju da nešto učinimo”, zaključio je Barta.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti