Sveti Gral nam je pred nosom već stoljećima? (VIDEO)

U vropi trenutno ima oko 200 starih kaleža od različitih materijala za koje se tvrdi da su Sveti Gral, a sad im se pridružio još jedan.

Sveti Gral je tražena roba uz koju se pletu mnoge tajne i misterije, a i u filmovima je dobro prolazio – sjetimo se Indiane Jonesa. No, samo u Evropi ima dvjestotinjak kaleža raznih vrsta i od raznih materijala za koje se redom tvrdi da su zapravo Sveti Gral.

Zadnju takvu tvrdnju iznijeli su istoričari Margarita Torres i Jose Ortiza del Rio koji su napisali i knjigu u kojoj su opisali svoje trogodišnje istraživanje po kojem je kalež stigao u Španiju iz Egipta.

Zadnjih šezdesetak godina kalež optočen draguljima nalazi se u muzeju u gradu Leonu, a prije toga je hiljadu godina bio u bazilici sv. Izidora nakon što ga je sredinom 11. vijeka kastiljskom kralju Ferdinandu poklonio jedan muslimanski vođa nakon što je Ferdinand poslao pomoć Egiptu u kojem je vladala glad.

Tokom godina kalež je dorađivan, optočen zlatom i draguljima, tako da se ne može reći kako je zapravo izgledao na samom početku.

Sve u svemu, evo kako sada izgleda:

Izvor: metro-portal.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti