Sumrak genija: Šahovski velemajstor Bobby Fischer prezirao je Jevreje te je pozdravio teroristički napad na Ameriku 11. septembra 2001. godine!

Amerikanac Robert “Bobby” Fischer (1943. – 2008.) jedan je od najvećih šahista u istoriji.

Prvenstvo SAD-a osvojio je prije petnaestog rođendana, a 1958. godine postao je najmlađi šahist koji je stekao naslov velemajstora. Naslov svjetskog prvaka osvojio je u legendarnom meču protiv Borisa Spaskog 1972., o čemu su američki mediji, ranije ne naročito skloni šahu, pisali kao o “Fischerovoj eksploziji”. Izgubio ga je nakon tri godine, i to bez borbe – nije, naime, prihvatio uslove Međunarodne šahovske federacije te se nije odazvao na borbu protiv Anatolija Karpova.

Da ni geniji nisu imuni na idiotske izjave, Fischer je dokazao nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine. Zemljake, koji su ga idolizirali, šokirao je izjavom da podržava napad na SAD, te dodao kako bi tu zemlju trebalo zbrisati s lica zemlje. Uz to, svoj antisemitizam nije se niti trudio prikrivati.

Kad smo već kod antisemitizma, u toj kategoriji istakao se i pionir automobilske proizvodnje Henry Ford (1863. – 1947.). Koliko su njegovi stavovi bili žestoki, najbolje svjedoči sljedeći podatak: portret ovog američkog inžinjera i industrijalca visio je na zidu – Adolfa Hitlera! Svome istomišljeniku nacistički diktator je odao priznanje i u svojim (ne)djelima: Ford je jedini Amerikanac koji se imenom spominje u “Mein Kampfu”.

Piše: Lucija Kapural

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti