STVARI KOJE (NE) ZNAMO: Oznaka MS na gumama nije ljeto zima nego …

Skrenuli bi Vam pažnju na značenje oznake M+S. Kada kupac traži M+S gumu najčešće misli na tzv. cjelogodišnju, ljeto-zima, odnosno gumu za sve sezone što je NEISPRAVNO! M+S, odnosno na engleskom jeziku Mud + Snow (u prijevodu bljuzgavica i snijeg) je svjetska oznaka za zimsku gumu. Pored ove oznake, na gumi se u pravilu nalazi i oznaka planine sa pahuljicom. Takve gume su veoma elastične (mekane), da bi mogle funkcionisati u zimskim uslovima pri niskim temperaturama, zbog čega se ljeti veoma brzo troše.

ms3

Ako ne znate značenje ovih oznaka na gumama, znajte da ni najvećim evropskim prodavcima guma to nije potpuno jasno. Razlog je to što ni u EU ne postoji zakonski propisana definicija zimskih guma.

Ipak, ECE propis br. 30 EU direktive 92/23 i §36 njemačkog Strassenverkehrs-Zulassungs Ordnung (njemački saobraćajni propisi), kažu da bi zimske gume trebalo uvijek da nose oznaku M+S (Mud & Snow), M&S ili M.S.  To znači, da se sve gume s tim oznakama, uključujući i neke ljetnje, u Njemačkoj, mogu smatrati odgovarajućim zimskim gumama.

Međutim oznaka M+S ne znači da je guma obavezno zimska, može biti zimska guma ili guma za sve sezone.

M+S gume sa simbolom planina/snježna pahuljica

Fulda EcoControl

Simbol planina/snježna pahuljica potiče iz Kanade odakle se raširio po cijelom svijetu. Ova oznaka je uvedena da bi omogućila nestručnjacima da, kada žele da kupe zimske gume, ne kupe greškom gume za sve sezone. U februru 1999. godine, Udruženje proizvođača guma Kanade i Udruženje proizvođača guma SAD, prihvatile su proceduru za testiranje guma za oštre zimske uslove Američkog društva za testiranje i materijale. Indeks prijanjanja na snijegu po ovom standardu je jednak ili veći od 110, u odnosu na referentnu gumu sa indeksom 100.

Dizajn gazećeg sloja, struktura i materijali od kojih su proizvedene gume za oštre zimske uslove obezbjeđuju bolje vozne karakteristike u zimskim uslovima. Prema savjetu ovog tijela, u oblastima gdje veći snijeg češće pada, trebalo bi montirati ove gume. Označene su sa M+S i simbolom planina/snježna pahuljica. Ova oznaka trenutno je obavezna samo u SAD i Kanadi dok u Evropi to nije regulisano zakonom. Poznati američki testovi guma su pokazali da gume sa ovim simbolom imaju najmanje 10% bolje prijanjanje na snijegom prekrivenom putu od guma bez ove oznake.

Većina proizvođača je već prihvatila simbol planina/snježna pahuljica, a očekuje se da uskoro bude na svim zimskim gumama.

Kada kupite gumu sa oznakom M+S i simbolom planina/snježna pahuljica možete biti sigurni da ste zaista kupili zimsku gumu.

Slijedeći video klip pokazuje razliku u voznim karakteristikama između M+S guma za sve sezone i pravih zimskih guma (sa oznakom snježne pahuljice).

Napomena: Crni automobil je opremljen M+S gumama (za sve sezone), dok je crveni automobil opremljen zimskim gumama. Zbog toga crveni automobil ima znatno kraći zaustavni put, bolje ponašanje u krivinama i bolje vozne karakteristike.

Ovaj video klip takođe pokazuje da nije dovoljno staviti samo dvije zimske gume na prednju osovinu (a nazad ostaviti all season gume) već treba stavljati sve 4 zimske gume.

Izvor: srebrenifix.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti