Stare 2.000 godina: Misteriozne pećine Rimskog carstva u koje je ulaz zabranjen

Ostrvo koji se nalazi tačno na pola puta između Rima i Napulja, može da se pohvali čudesnim Pilatovim pećinama.

Ponza, ostrvo koji se nalazi tačno na pola puta između Rima i Napulja, može da se pohvali čudesnim Pilatovim pećinama. No, za njihov nastanak nije zaslužna priroda. Naime, smatra se kako su one odličan primjer starorimskog uzgajališta ribe.

Pećine su bile ukopane u vulkansku stijenu na ostrvu oko 1. vijeka nove ere, a u njima je postojalo pet bazena međusobno povezanih podvodnim prolazima. Oni su služili za promjenu vode, ali i premještanje ribe iz jednog bazena u drugi. U rimsko doba na cijeni su bile murine, pa se čini kako su pećine služile upravo kao uzgajališta ove vrste.

Treba naglasiti kako se pećine nalaze na posebnom mjestu. Naime, iznad njih je carska vila, koja je nekad pripadala Avgustu, pa se nameće zaključak da je vila izgrađena za uživanje cara i njegovih gostiju u svježoj ribi. Ali, izgleda da nisu služile ni samo kao uzgajalište ribe …

Prije dvadesetak godina arheolozi su ovdje pronašli kip od mermera i nekoliko uljanih svijeća, a vjeruje se kako bi još neke statue mogle biti sakrivene u zidovima. Sve to govori, kako su pećine vjerovatno korištene u svrhu raznih proslava i rituala.

Ako se pitate odakle naziv, on je referenca na Pontija Pilatoa. Prema legendi, on potiče s ovog ostrva, ili je bar svoju karijeru – započeo ovdje. Iako istoričari ne mogu da potvrde ovu tvrdnju, legenda je ta koja privlači turiste.

Ono što valja napomenuti, ako se odlučite ići u razgledavanje, znajte da unutra ne možete ući, obzirom da vas sve ture brodovima dovode do pećina, ali ne i u njih – što dodatno povećava želju da saznamo šta se u njima krije. 

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti