Šta ti hoćeš? Merkel lupila šakom o stol i brutalno ponizila Dodika

Doc. dr. sci. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane kazao je kako je Summit u Berlinu, kojeg su organizovali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Macron posljedica niza događanja u regiji ali i unutar same EU.

merkel

Bećirović dodaje kako je možda najilustrativnije summit u Berlinu objasniti na primjeru osobe sa “crne liste” američke administracije Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji nije pozvan na taj važan događaj.

“Dodik, koji sebe već neko vrijeme pokušava afirmirati kao (pro)fašističkog lidera sa idejama, da Srbi žive u jednoj državi, negiranjem genocida u Srebrenici, neprihvaćanjem ICTY/MICT i destabilizacijom BiH i regije nema šta tražiti u Berlinu. To je upozorenje i sudionicima Berlinskog summita šta ih čeka ukoliko se budu ponašali kao Dodik. Međutim ohrabruje činjenica da je belgijski parlament donio zakon o sankcioniranju negiranja genocida u Srebrenici, a Njemačka ima sličan zakon sa univerzalnom nadležnosti tako da će uskoro okončati i bjelosvjetske putešestvije Milorada Dodika. Dokle idu kriminal i korupcija na ovim prostorima ilustrira informacija, da je čak za odlazak Dodika kod pape Franje postoje korupcijski rizici, odnosno da je taj posjet organiziran spregom političko-poslovnih-kriminalnih i onih najgorih dijelova klerikalnih struktura. Zbog toga neće biti nikakvo iznenađenje da će glavni Baja, a možda i kriminalac završit tamo gdje mu je mjesto”, kaže Bećirović.

Ovo je i alarm sudionicima berlinskog samita šta ih čeka u budućnosti ukoliko se budu ponašali kao Milorad Dodik, to Angela Merkel neće tolerisati. Ohrabruje i činjenica da je belgijski parlament donio zakon o kažnjavanju svih onih koji negiraju genocid u Srebrenici, a Njemačka ima sličan zakon sa konstantnom nadležnosti što bi moglo uticati na Dodika i njegova diplomatska putovanja.

Izvor: slobodna-bosna.ba/zenaportal.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti