Šta su Jugosloveni poručili vanzemaljcima 1977. godine

svemir

NASA je objavila pristup cjelokupnom sadržaju zlatnih ploča postavljenih na letjelice Voyager 1 i 2 na kojima se nalaze različiti zapisi namjenjeni vanzemaljcima

Ljudi su oduvijek maštali o tome da komuniciraju sa vanzemaljcima, pa su tako još davne 1977. godine poslali poruke drugim inteligentnim bićima u svemiru i to na svim jezicima. Naravno, poruka ne bi bila kompletna bez riječi koje su svemircima poslali Jugosloveni.

Naime, NASA je na svojim stranicama objavila jednostavan pristup cjelokupnom sadržaju zlatnih ploča postavljenih na letjelice Voyager 1 i 2 na kojima se nalaze različiti zapisi namijenjeni vanzemaljcima.

Sonde blizanci lansirane su 1977, a prvobitni cilj im je bio da ispitaju Saturn i Jupiter, ali kako su taj zadatak završile bez teškoća nastavile su istraživanje Univerzuma i danas se nalaze na granici između spoljnih dijelova Sunčevog sistema i međuzvjezdanog prostora.

Slavni astronom, popularizator nauke Carl Sagan, ploče je nazvao “bocama s porukom u svemirskom okeanu”.

Na njima se mogu naći različite slike i snimci pjesama i zvukova koji bi našoj svemirskoj braći, ako naiđu na njih, trebalo da predstave život na Zemlji.

Između ostalog, tu je i muzika slavnih kompozitora poput Bacha i zemaljski zvuci poput glasova majke i djeteta, ptica, pasa, šimpanzi, vjetra, traktora, kiše, vatre i zapisi pozdrava na 55 različitih jezika.

Iz tadašnje Jugoslavije otišla je poruka na srpskohrvatskom jeziku koja je glasila “Želimo vam sve najljepše s naše planete”.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti