Kakva ideja: Česi su 70-ih planirali iskopati TUNEL do Jadrana!

cesi

Za dva sata iz južne Češke do Jadranskoga mora vozom? Ludo? Ne u očima čehoslovačkih inžinjera iz sedamdesetih. Prema češkim novinama ‘Lidove Noviny’ postojao je vrlo razrađen plan gradnje tunela od Češke Budejovice, na jugu Češke, do Trsta. Zadnja stanica trebalo je biti vještačko ostrvo, čehoslovačka teritorija, koja se trebala zvati Adriaport. Ostrvo su planirali stvoriti od ostataka materijala prilikom kopanja tunela.

‘Možda zvuči kao zemlja ‘Utopia’, ali s tehničke strane to je bilo izvodivo.’, kazao je Jiří Svoboda, šef Pragprojekta, češke kompanije za podzemno projektiranje i radove. Prema njegovom mišljenju ti planovi iz 70-ih ni danas nisu nemogući za ostvariti. ‘Trebali bismo samo unaprijediti sisteme zaštite od požara’, kazao je za Lidove Noviny.

Prema planovima iz 1975 godine, putnici bi sjeli u specijalne transportne automobile koji bi ih doveli do 12 kilometara od Adriaporta, ostatak puta prevalili bi uobičajenim prevozom. Cijeli projekt prema današnjim cijenama stajao je oko tri biliona čeških kruna, 50.000.000.000 američkih dolara, a gradnja 350 kilometara dugog tunela planirana je na trideset godina.

Ovaj projekt dovoljno govori koliko je Česima značilo Jadransko more. Ono je i danas najpopularnija destinacija za ljetovanje, a tako je već godinama. U komunističko vrijeme bilo je to jedno od rijetkih mjesta gdje su mogli otputovati na ‘egzotičan’ odmor na more.

Izvor: noviporedak.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti