ŠTA SE TO NEKAD JELO: Arheolozi pronašli popis za kupovinu star četiri vijeka!

Tokom restauracije Knole Housea, dvorca na zapadu Kenta, arheolozi su otkrili nešto uistinu zanimljivo – popis za kupovinu star gotovo četiri vijeka!

Shopping listu iz 1633. godine, na kojoj su se nalazili artikli poput kašika od kalaja, nove tave i zelene ribe – kako se u ono vrijeme nazivao usoljeni bakalar – naučnici su pronašli ispod derutnih podnih dasaka na prašnjavom tavanu. Na dnu požutjela papira stoji ime “Robert Draper”, a lista je namijenjena izvjesnom Bilbyju. Po rukopisu i stilu pisanja, stručnjaci su zaključili kako je prvi bio sluga na visokom položaju, po svoj prilici majordom, dok bi Bilby mogao biti njegov pomoćnik ili možda vrtlar. Na dnu poruke, Draper učtivo moli svoga potrčka da odnese lopatu gazdarici, gospođi Cranfield, kako bi se magla pozabaviti vrtlarstvom. Budući da je istorija velebnog zdanja dobro istražena, identitet dotične je poznat. Puno ime joj je bilo Frances Cranfield: i prije nego što se udala za imućna, “plavokrvnog” vlasnika dvorca, sira Richarda Sackvillea, kao kći grofa od Middlesexa živjela je na visokoj nozi.

Osim popisa za kupovinu, arheolozi su pronašli i nekoliko službenih dokumenata potpisanih Sackvilleovim prezimenom, nakit pohranjen u malenoj škrinjici, kao i sitne životinjske kosti koje su, pretpostavljaju, ostaci davno zaboravljenog obroka. Svi artefakti poslani su u na obradu na Državni univerzitet u Londonu, a pronalazak bi trebao otkriti ranije nepoznate detalje o svakodnevnom životu britanske aristokratije u sedamnaestom vijeku.

Lucija Kapural

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti